ΦΛΕΒΙΤΙΔΑ

Τι είναι η Φλεβίτιδα

Φλεβίτιδα σημαίνει φλεγμονή μιας φλέβας. Η θρομβοφλεβίτιδα οφείλεται σε έναν ή περισσότερους θρόμβους αίματος σε μια φλέβα που προκαλούν φλεγμονή και εμφανίζεται συνήθως στις φλέβες των ποδιών. Ο θρόμβος στη φλέβα προκαλεί πόνο και ερεθισμό και μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος στις φλέβες. Η φλεβίτιδα μπορεί να εμφανιστεί τόσο στην επιφάνεια (επιφανειακή) όσο και στις βαθιές φλέβες.
    Η επιφανειακή φλεβίτιδα επηρεάζει τις φλέβες στην επιφάνεια του δέρματος. Η κατάσταση είναι σπάνια σοβαρή και, με σωστή φροντίδα, συνήθως επιλύεται γρήγορα. 
 Η βαθιά φλεβική θρομβοφλεβίτιδα επηρεάζει τα μεγαλύτερα αιμοφόρα αγγεία, συνήθως βαθιά στα πόδια. Μπορούν να σχηματιστούν μεγάλοι θρόμβοι αίματος, οι οποίοι μπορεί να σπάσουν και να ταξιδέψουν στους πνεύμονες. Αυτή είναι μια σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται πνευμονική εμβολή.

Αιτίες Φλεβίτιδας

Η επιφανειακή φλεβίτιδα μπορεί να είναι μια επιπλοκή λόγω ιατρικής ή χειρουργικής επέμβασης.
Ο τραυματισμός σε μια φλέβα αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβου αίματος. Μερικές φορές οι θρόμβοι εμφανίζονται χωρίς τραυματισμό. Μερικοί παράγοντες κινδύνου για θρομβοφλεβίτιδα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Παρατεταμένη αδράνεια - Διαμονή σε κρεβάτι ή κάθισμα για πολλές ώρες, όπως σε ένα αυτοκίνητο ή σε ένα αεροπλάνο, δημιουργώντας στάσιμη ή αργή ροή αίματος από τα πόδια σε μια εξαρτώμενη θέση (Η συγκέντρωση αίματος στα πόδια οδηγεί στον σχηματισμό θρόμβων.)
  • Καθημερινός τρόπος ζωής
  • Παχυσαρκία
  • Κάπνισμα
  • Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως ο καρκίνος ή οι διαταραχές του αίματος, που αυξάνουν το δυναμικό πήξης του αίματος
  • Τραυματισμός στα χέρια ή τα πόδια σας
  • Εγκυμοσύνη
  • Κιρσοί

Συμπτώματα Φλεβίτιδας

Υπάρχει συνήθως μια αργή εκδήλωση μιας κόκκινης γραμμής κατά μήκος των επιφανειακών φλεβών στο δέρμα. Μια μακρά, λεπτή κόκκινη περιοχή μπορεί να θεωρηθεί ότι η φλεγμονή ακολουθεί μια επιφανειακή φλέβα. Αυτή η περιοχή μπορεί να την αισθάνεται κάποιος σκληρή, ζεστή και μαλακή. Το δέρμα γύρω από τη φλέβα μπορεί να προκαλεί φαγούρα και να είναι πρησμένο. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι χειρότερα όταν το πόδι έχει λάβει χαμηλή κλίση, ειδικά όταν πρώτα σηκώνεστε από το κρεβάτι το πρωί. Μπορεί να εμφανιστεί πυρετός χαμηλού βαθμού.

 

-396
Top