ΚΑΥΤΗΡΙΑΣΜΟΣ

Τι είναι ο καυτηριασμός

Καυτηριασμός είναι μια μέθοδος ανατολικής ιατρικής κατά την οποία πραγματοποιείται διέγερση του οργανισμού μέσω πόνου η οποία προκαλεί αυξημένη απέκκριση ορμονών και παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα με συνέπεια την ενδυνάμωση της άμυνας του οργανισμού. Κατά την διαδικασία, τα ελαφριά εγκαύματα (κάτω των 60-70ºС) επιδρούν πάνω σε συγκεκριμένα σημεία και στην συνέχεια επηρεάζουν ευνοϊκά τις νευρικές απολήξεις.

Πλεονεκτήματα του καυτηριασμού

 • Θεραπεύονται αρρώστιες που δεν επιδέχονται θεραπείας με άλλα ιατρικά μέσα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του καυτηριασμού.
 • Αρκεί μόνο να καθοριστούν τα σημεία του καυτηριασμού και αυτή η θεραπεία μπορεί να γίνεται στο σπίτι, χωρίς την παρουσία του ειδικού, οποιαδήποτε βολική για τον πάσχοντα ώρα. Έτσι εξοικονομείται ο χρόνος που ο πάσχον θα ξόδευε για την επίσκεψη στο νοσοκομείο.
 • Δεν υπάρχουν παρενέργειες. Κατά την χρήση των φαρμάκων, ενέσεων, βελονοθεραπείας μπορούν να εμφανιστούν παρενέργειες Γι αυτό χρειάζεται προσοχή. Με τον καυτηριασμό δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
 • Ο καυτηριασμός στην ουσία δεν κοστίζει.

Ιδιαιτερότητες του Καυτηριασμού

 • Επειδή κατά την διαδικασία του καυτηριασμού εμφανίζονται ελαφριά εγκαύματα, τα σημεία του καυτηριασμού φαίνονται. Όμως μετά την ολοκλήρωση της σειράς θεραπευτικών συνεδρειών, τα σημάδια εξαφανίζονται.
 • Η περίοδος θεραπείας με καυτηριασμό παίρνει αρκετό χρόνο. Σε μετάφραση από τα κινέζικα, η μέθοδος σημαίνει «όσο μεγαλύτερη είναι η περίοδος της θεραπείας, τόσο πιο αποτελεσματική είναι».

Αποτελέσματα του Καυτηριασμού

 • Κατευνασμός του πόνου

Ο καυτηριασμός έχει την ιδιότητα να κατευνάζει γρήγορα τον πόνο. Μειώνει σημαντικά τον πόνο σε περιπτώσεις της νευραλγίας, του ρευματισμού, πονοκεφάλων, γαστρικών σπασμών κλπ. Όμως σπάνια τέτοιοι πόνοι εξαφανίζονται μετά από μία μόνο συνεδρία καυτηριασμού.

 • Κατευνασμός των νεύρων

Τα νεύρα ερεθύζονται εύκολα ακόμα και με μια ελαφριά διέγερση. Αν τα ερεθίσουμε υπερβολικά – αντιδρούν εντελώς διαφορετικά – ηρεμούν. Αν κάποιος είναι ευέξαπτος, έχει εξασθένηση των νευρικών λειτουργιών, παράλυση των νεύρων, υπερευαισθησία, πόνο ή σπασμούς, τότε τα νεύρα κατευνάζονται με την βοήθεια του καυτηριασμού. Επίσης, ο καυτηριασμός είναι χρήσιμος σε τέτοιες ασθένειες όπως η νευραλγία, ρευματισμός, αϋπνία λόγω αποδυνάμωσης του νευρικού συστήματος, εγκεφαλική αιμορραγία λόγω παράλυσης των νεύρων, παιδική παράλυση κλπ.

 • Βελτίωση του κυκλοφορικού

Με καλό μεταβολισμό η υγεία του οργανισμού βελτιώνεται. Ο καυτηριασμός βοηθά επειδή βελτιώνει το κυκλοφορικό σε περιπτώσεις διαφόρων ασθενειών που δημιουργούνται λόγω προβλημάτων του κυκλοφορικού όπως οι φλεγμονές, αποστήματα κλπ.

 • Ρύθμιση όλων των λειτουργιών των ενδοκρινών και εξωκρινών αδένων

Κατά την διαταραχή της λειτουργίας διαφόρων ενδοκρινών και εξωκρινών αδένων, ο καυτηριασμός εξισορροπεί την ελλιπή ή την υπερβολική παραγωγή ορμονών. Στους πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις του στομάχου λόγω ελλιπούς έκκρισης του στομαχικού υγρού, χάρη στον καυτηριασμό αυτή η ποσότητα αυξάνεται και έτσι αποκαθίσταται η καλή χώνευση, συγκρατείται η αυξημένη οξύτητα και υπερβολική παραγωγή του στομαχικού υγρού. Το ίδιο συμβαίνει όσο αναφορά τον σιελογόνο αδένα και την χολή επειδή βελτιώνει τις εσωτερικές εκκρίσεις των επινεφριδίων, των ωαρίων, των όρχεων, του θυρεοειδούς και του παγκρέατος. Χάρη στον καυτηριασμό παρατηρούνται σημαντικές βελτιώσεις σε περιπτώσεις της κλιμακτηρίου, στειρότητας, διαταραχές περιόδου.

 • Βελτίωση της απορροφητικής ικανότητας

Ο καυτηριασμός βελτιώνει κατά πολύ την απορροφητική ικανότητα των ιστών.

Επίσης επιταχύνεται η απορρόφηση των χτυπημάτων, υποδόριων αιμορραγιών λόγω θρομβώσεων, εγκεφαλικών αιμορραγιών και των αιμορραγιών εσωτερικών οργάνων.

 • Βελτίωση της λειτουργίας των ιστών

Χάρη στην βελτίωση του μεταβολισμού, οι ιστοί ανανεώνονται.

Για παράδειγμα, αν κάνουμε καυτηριασμό σε έναν άνθρωπο με γκρίζα μαλλιά σε σημεία που αντιστοιχούν στο κεφάλι, μπορεί να βγάλει μαλλιά στο φυσικό του χρώμα.

Χάρη στον καυτηριασμό βελτιώνονται λειτουργίες όλων των εσωτερικών οργάνων.

 • Θετική επίδραση στην πίεση του αίματος

Κατά την μακροχρόνια θεραπεία με καυτηριασμό, η υψηλή πίεση κατεβαίνει και γίνεται κανονική. Η χαμηλή πίεση ανεβαίνει και η συνολική πίεση ομαλοποιείται.

 • Θετική επίδραση στα νεφρά

Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες η κατάσταση των νεφρών βελτιώνεται λόγω αύξησης της αποβολής τοξινών και ελάττωσης της ούρησης.

 • Θετική επίδραση στα λευκά αιμοσφαίρια

Κατά τον καυτηριασμό, ο οργανισμός ρυθμίζει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων και βελτιώνει την φαγοκυττάρωση.

 • Θετική επίδραση στα ερυθρά αιμοσφαίρια

Μετά την ολοκλήρωση της σειράς θεραπευτικών συνεδριών (πάνω από 60 μέρες), ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων αυξάνεται κατά 20%. Επίσης ομαλοποιείται και το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης.

Μετά τον καυτηριασμό δυναμώνει η άμυνα του οργανισμού, η αντίσταση του στις ασθένειες.

 •  Θετική επίδραση στην πηκτικότητα του αίματος

Η αιμόσταση (η πηκτικότητα του αίματος). Το αποτέλεσμα φαίνεται ήδη 30 λεπτά μετά τον πρώτο καυτηριασμό. Η μέθοδος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε ασθένειες με τάση στην αιμορραγία όπως οι αιμορροΐδες, η ρινορραγία, αιμορραγία από τον πρωκτό, στα έντερα, στον εγκέφαλο και άλλα εσωτερικά όργανα.

Η αντίδραση του οργανισμού στον Καυτηριασμό

Μετά τον καυτηριασμό μπορεί να εμφανιστούν απάθεια, ζαλάδες, ρέψιμο. Μερικές φορές ανεβαίνει θερμοκρασία, παρατηρείται διάρροια, έλλειψη όρεξης. Αυτά συμβαίνουν κυρίως τις πρώτες 24 ώρες. Τέτοια συμπτώματα εξαφανίζονται σε 1- 2 μέρες και ύστερα έχουμε άριστα θεραπευτικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα μπορούμε να συνεχίσουμε την θεραπεία με καυτηριασμό επειδή δεν υπάρχουν αντενδείξεις ή να την συνεχίσουμε λίγο αργότερα.
Καυτηριασμό πραγματοποιούν σε ολόκληρο το σώμα τα θερμαινόμενα στρώματα Τ11 και Τ20, τοπικά όπου εφαρμοστούν η θερμαινόμενη ζώνη Τ9 και το θερμικό γιλέκο ΜΗΡ100, και στα πόδια το Ε5.

 

-396
Top