YAMK

Υπέρυθρες Ακτίνες Μακρών Κυμάτων

Το ηλιακό φως αποτελείται από επτά ορατές ακτίνες (κόκκινη, πορτοκαλή, κίτρινη, πράσινη, γαλάζια, μπλε, ιώδες) και από αόρατες στο ανθρώπινο μάτι υπέρυθρες, υπεριώδες ακτίνες, ακτίνες Χ και άλλες μικροακτινοβολίες. Οι υπέρυθρες ακτίνες ανακαλύφθηκαν το 1800 από τον αστρονόμο Ουίλιαμ Χάρσελ (William Harschel). Κατά την διάρκεια της έρευνας των επτά ορατών συνισταμένων του ηλιακού φωτός, ανακάλυψε την σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας στο σημείο μετάβασης του ιώδους φάσματος σε κόκκινο, καθώς επίσης κάποια αόρατη ακτινοβολία η οποία ακολουθούσε το κόκκινο φάσμα. Αυτές τις αόρατες ακτίνες με ισχυρή θερμική επίδραση ο επιστήμονας ονόμασε υπέρυθρες.

Υπέρυθρο ονομάζεται το φως με την συχνότητα κύματος από 0,76 έως 1000 μικρόν ως μία από τις ποικιλίες της ενεργειακής ακτινοβολίας. Το φως με συχνότητα κύματος 0,76-1,5 μικρόν ονομάζεται η κοντινή υπέρυθρη ακτινοβολία, με συχνότητα 1,5-5,6 μικρόν – η μέση υπέρυθρη ακτινοβολία, με συχνότητα 5,6-1000 μικρόν – μακρά υπέρυθρη ακτινοβολία.  Η μακρά υπέρυθρη ακτινοβολία με μήκος κύματος 6-14 μικρόν είναι γνωστή ως η πιο ευεργετική για την ζωή μας.

Ιδιότητες Ακτίνων Μακρών Κυμάτων

 Κατά την εξέταση των χαρακτηριστικών των υπέρυθρων ακτινών μπορούμε να ξεχωρίσουμε 3 κύριες ιδιότητες.

  • Η ακτινοβολία

Το φως από την πηγή φτάνει μέχρι το αντικείμενο, διαπερνώντας το διάστημα και την ατμόσφαιρα. Παράδειγμα, το ηλιακό φως το οποίο φτάνει στην Γη διαπερνώντας το διάστημα, χάρη στην ακτινοβολία.

  • Η διαπερατότητα

Αντίθετα από τις ορατές ή χαμηλών συχνοτήτων υπέρυθρες ακτίνες, οι υπέρυθρες ακτίνες μακρών κυμάτων έχουν την ικανότητα να διεισδύουν μέσα από το δέρμα. Χάρη σε αυτή την ικανότητα, οι ακτίνες ζεσταίνουν το σώμα από μέσα και δραστηριοποιούν τα ζωντανά κύτταρα σε μοριακό επίπεδο.

  • Ο συντονισμός

Με άλλα λόγια, είναι η αρχή όταν μπορούμε να θέσουμε σε κίνηση μία μεγάλη καμπάνα σπρώχνοντας την με ένα δάχτυλο. Η καμπάνα δονείται με δικό της ρυθμό. Αν σπρώχνουμε την καμπάνα σε διαστήματα που να ισούνται με αυτό το ρυθμό, τότε η καμπάνα αρχίζει να ταλαντεύεται δυνατά.

Όλη η ύλη αποτελείται από μόρια, ενώ τα μόρια αποτελούνται από δύο και παραπάνω άτομα. Τα άτομα ταλαντεύονται με συγκεκριμένο τρόπο. Οι ταλαντώσεις μπορεί να είναι γραμμικές, περιστροφικές και πιο σύνθετες, ενώ ο αριθμός τους καθορίζεται ανάλογα με την σύνθεση της ύλης. Η συχνότητα της ταλάντωσης των υπέρυθρων ακτινών μακρών κυμάτων στην ουσία είναι ίδια με την συχνότητα της ταλάντωσης των μορίων της ύλης. Γι αυτό, αν κατευθύνουμε τις υπέρυθρες ακτίνες μακρών κυμάτων πάνω στην ύλη, τότε στα μόρια αυτής της ύλης δημιουργείται το φαινόμενο του συντονισμού. Ως αποτέλεσμα, οι ταλαντώσεις του ενός ή των παραπάνω ατόμων στο μόριο σταδιακά αυξάνονται και μεγαλώνουν. Αυτές οι ταλαντώσεις μπορούν να αυξάνονται επ’άπειρο. Τελικά τα άτομα απομακρύνονται το ένα από το άλλο και το μόριο διασπάται. Όμως επειδή η ενέργεια των ταλαντώσεων μετατρέπεται κυρίως σε θερμότητα, το μόριο δεν διασπάται. Ένα μέρος της ενέργειας δρα ως «ενεργός ενέργεια». Έτσι το μόριο διατηρεί απόλυτη ισορροπία. Η μετατροπή σε ενεργό ενέργεια προϋποθέτει αύξηση ταλαντώσεων μέσα στο μόριο με συνέπεια την αύξηση της ενέργειας των ηλεκτρονίων.

Επίδραση

Αποτέλεσμα της επίδρασης της υπέρυθρης ακτινοβολίας:

  • Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος
  • Καθαρισμός και αποτοξίνωση: οι υπέρυθρες ακτίνες εμποδίζουν την παρουσία και τον πολλαπλασιασμό βλαβερών μικροβίων και μυκήτων στο οργανισμό
  • Διάσπαση και αποβολή από το σώμα των βλαβερών βαρέων μετάλλων
  • Βελτίωση του μεταβολισμού
  • Θέρμανση του σώματος και διατήρηση της κανονικής θερμοκρασίας του.

 

Έχοντας διαπεράσει τα άνω στρώματα του δέρματος (την επιδερμίδα), οι υπέρυθρες ακτίνες μακρών κυμάτων επιδρούν πάνω στους ιστούς οι οποίοι συγκρατούν την θερμική ενέργεια και οι οποίοι βρίσκονται στο βαθύτερο στρώμα του δέρματος. Μέσα τους λαμβάνει χώρα η θερμική αντίδραση. Η θερμότητα που παράγεται κατ’αυτόν τον τρόπο επιδρά στο σώμα ξεκινώντας από την επιφάνεια του δέρματος και φτάνοντας μέχρι τους εσωτερικούς ιστούς σε βάθος των 3-7 εκ. Βελτιώνεται ο μεταβολισμός διαφόρων οργάνων και ιστών. Κατά την επίδραση με υπέρυθρες ακτίνες μακρών κυμάτων πραγματοποιείται η μετάδοση της θερμότητας στις πιο ογκώδεις μυϊκές δομές όπως οι γλουτιαίοι μύες, οι βραχιόνιοι μύες, οι μηριαίοι και παλαμιαίοι μύες κάτι που προσφέρει μεγάλο όφελος στην θεραπεία ασθενειών (πόνοι στην περιοχή της λεκάνης, του ισχιακού νεύρου, νευραλγίας, πόνου στον αυχένα κλπ.) οι οποίες δεν επιδέχονται συνηθισμένης φυσιοθεραπείας. Κατά την διάρκεια της ημέρας μέσα στο σώμα μας γίνονται περίπου 3 εκατ. ενζυμικές αντιδράσεις: διάσπαση, ένωση, οξείδωση, αποξείδωση και μετατροπή της ύλης για την διατήρηση της ζωής. Όταν επιδρούμε στο σώμα με υπέρυθρες ακτίνες μακρών κυμάτων, προκαλείται η συντονισμένη κίνηση των χημικά ενωμένων μορίων και δραστηριοποίηση ταλαντώσεων των μορίων όλων των ουσιών, κάτι  το οποίο τελικά βελτιώνει τον μεταβολισμό.

 

Θέση των ακτίνων μακρών κυμάτων μέσα στο φάσμα του φωτός

 

 

 

 

-396
Top