ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ

Τι είναι η Χειροπρακτική

 Η λέξη “χειροπρακτική” προέρχεται από την ελληνική γλώσσα και είναι μία σύνθετη λέξη η οποία αποτελείται από δύο απλές: «χείρα» σημαίνει “χέρι” και “πρακτική” που σημαίνει “θεραπεία”. Δηλαδή αυτή η λέξη σημαίνει θεραπεία διαφόρων ασθενειών με την βοήθεια των χεριών και χωρίς την βοήθεια των φαρμάκων ή εγχειρίσεων.

Για πρώτη φορά η χειροπρακτική μπήκε στην ιατρική το 1895 χάρη στον αμερικανό καθηγητή Ντάβιντ Πάρμερ. Τα τελευταία 25 χρόνια χάρη στα επιτεύγματα των επιστημόνων, τις εξελίξεις στην μόρφωση και στις έρευνες, η χειροπρακτική εδραιώθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου (πάνω από 60 χώρες) ως ο πιο υποσχόμενος και γρήγορα αναπτυσσόμενος τομέας της ιατρικής.

Η χειροπρακτική είναι μία θεραπευτική μέθοδος ή οποία βασίζεται στην απομάκρυνση της έντασης (κράμπας) από τους μυς οι οποίοι στηρίζουν την σπονδυλική στήλη, και στην επιστροφή των οστών στην αρχική τους θέση. Ως συνέπεια αυτής της διαδικασίας, οι περισφιγμένες νευρικές απολήξεις απελευθερώνονται, τα σήματα του πόνου παύουν να στέλνονται στον εγκέφαλο και η κατάσταση του ασθενούς βελτιώνεται. Με την φυσική της προσέγγιση, η χειροπρακτική επικεντρώνεται σε όλο το σώμα και όχι σε ένα μέρος του, με αποτέλεσμα την πλήρης εξέταση και θεραπεία του. Αυτό το είδος της ιατρικής επικεντρώνεται στην πρόληψη και συντήρηση της υγείας και με πολλούς τρόπους δουλεύει με τα νεύρα, τους μυς και το σκελετό ταυτόχρονα με την θρέψη και την κίνηση τους. Στόχοι της χειροπρακτικής:

  • αποκατάσταση των διαταραγμένων λειτουργιών των κινητικών μελών του σώματος, συγκεκριμένα της σπονδυλικής στήλης και λεκάνης, καθώς επίσης και των γύρω οργάνων και ιστών
  • εντοπισμός παθολογίας
  • πραγματοποιεί προληπτική θεραπεία με σκοπό την αποφυγή προβλημάτων στις λειτουργίες των οργάνων, βιοχημικών αλλοιώσεων, φυσιολογικών αλλοιώσεων του νευρικού συστήματος και εμφάνισης του πόνου

Χειροπρακτική και Υγεία

 Στην φυσική ιατρική η λέξη “υγεία” δεν υπονοεί την απουσία της ασθένειας μόνο. Δηλαδή η απουσία των συμπτωμάτων δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα υγείας. Με την λέξη “υγεία” εννοείται “η διατήρηση της καλής κατάστασης του οργανισμού με απουσία της ασθένειας”.

Η ιδέα της διατήρησης της υγείας είναι η πιο σημαντική στην χειροπρακτική. Η υγεία διατηρείται χάρη στην φυσική ικανότητα του οργανισμού να αυτοθεραπεύεται (λειτουργίες  της άμυνας). Όταν το νευρικό σύστημα είναι υγιές, εξασφαλίζεται φυσιολογική λειτουργία όλων των οργάνων και της σπονδυλικής στήλης η οποία προστατεύει το νευρικό σύστημα, και έτσι το σώμα μας βρίσκεται σε κατάσταση υγείας.

Η σωστή στάση του σώματος, τακτική άσκηση, δραστήριος τρόπος ζωής, υγιείς συνήθειες, ξεκούραση και υγιή αντιμετώπιση της ζωής θα βοηθήσουν να διατηρήσουμε την υγεία του ανθρώπου (πρόληψη των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης).

-396
Top