ΥΠΕΡΤΑΣΗ

Τι είναι η Υπέρταση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή αλλιώς υπέρταση είναι μια κοινή κατάσταση στην οποία η μακροχρόνια δύναμη του αίματος εναντίον των αρτηριακών τοιχωμάτων είναι αρκετά υψηλή ώστε μπορεί τελικά να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις.
Η πίεση του αίματος καθορίζεται τόσο από την ποσότητα του αίματος που αντλεί η καρδιά όσο και από την ποσότητα αντίστασης στη ροή αίματος στις αρτηρίες. Όσο περισσότερο αίμα η καρδιά αντλεί και όσο πιο στενές οι αρτηρίες, τόσο υψηλότερη είναι η αρτηριακή πίεση. Μπορεί κάποιος να έχει υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) για χρόνια χωρίς συμπτώματα. Ακόμη και χωρίς συμπτώματα, η ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία και στην καρδιά συνεχίζεται και μπορεί να ανιχνευθεί. Η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Συμπτώματα Υπέρτασης

Οι περισσότεροι άνθρωποι με υπέρταση δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα, ακόμη και αν οι μετρήσεις της πίεσης του αίματος φθάνουν σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα. Μερικοί άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να έχουν πονοκεφάλους, δύσπνοια ή ρινορραγίες, αλλά αυτά τα σημεία και τα συμπτώματα δεν είναι συγκεκριμένα και συνήθως δεν εμφανίζονται έως ότου η υψηλή αρτηριακή πίεση φθάσει σε σοβαρό ή απειλητικό για τη ζωή στάδιο.

Αιτίες Υπέρτασης

Πρωτογενής Υπέρταση
Για τους περισσότερους ενήλικες, δεν υπάρχει αναγνωρίσιμη αιτία για την υπέρταση. Αυτός ο τύπος υψηλής αρτηριακής πίεσης, που ονομάζεται πρωτογενής (ουσιώδης) υπέρταση, τείνει να αναπτύσσεται σταδιακά σε πολλά χρόνια.
Δευτεροβάθμια Υπέρταση
Μερικοί άνθρωποι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση που προκαλείται από μια υποκείμενη κατάσταση. Αυτός ο τύπος υψηλής αρτηριακής πίεσης τείνει να εμφανιστεί ξαφνικά και να προκαλέσει υψηλότερη αρτηριακή πίεση από ό,τι η προαναφερθείσα υπέρταση. Διάφορες καταστάσεις και φάρμακα μπορούν να οδηγήσουν σε αυτή, όπως:

  • Αποφρακτική υπνική άπνοια
  • Νεφρικά προβλήματα
  • Όγκοι επινεφριδίων
  • Προβλήματα στο θυρεοειδή
  • Ορισμένα φάρμακα, όπως τα χάπια ελέγχου γεννήσεων, τα αποσυμφορητικά
  • Παράνομα ναρκωτικά, όπως η κοκαΐνη και οι αμφεταμίνες

Παράγοντες κινδύνου

Η υψηλή αρτηριακή πίεση έχει πολλούς παράγοντες κινδύνου, όπως:

  • Ηλικία. Ο κίνδυνος της υψηλής αρτηριακής πίεσης αυξάνεται καθώς μεγαλώνετε. Μέχρι την ηλικία των 64 ετών, η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι συχνότερη στους άνδρες. Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση μετά την ηλικία των 65 ετών.
  • Φυλή. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ιδιαίτερα συχνή στους ανθρώπους της αφρικανικής κληρονομιάς, που συχνά αναπτύσσονται σε μικρότερη ηλικία απ ​​'ότι στη λευκή. Οι σοβαρές επιπλοκές, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή προσβολή και η νεφρική ανεπάρκεια, είναι επίσης πιο συχνές στους ανθρώπους της αφρικανικής κληρονομιάς.
  • Οικογενειακό ιστορικό. Η υψηλή αρτηριακή πίεση τείνει να "τρέχει" σε οικογένειες.
  • Παχυσαρκία. Όσο περισσότερο ζυγίζετε, τόσο περισσότερο αίμα χρειάζεστε για να προμηθεύετε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους ιστούς σας. Καθώς ο όγκος του αίματος που κυκλοφορεί μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία σας αυξάνεται, έτσι και η πίεση στους τοίχους των αρτηριών σας, με τη σειρά της αυξάνεται.
  • Σωματική αδράνεια. Τα άτομα που είναι ανενεργά τείνουν να έχουν υψηλότερα καρδιακά ποσοστά. Όσο υψηλότερο είναι ο καρδιακός σας ρυθμός, τόσο πιο σκληρή θα πρέπει να είναι η καρδιά σας με κάθε συστολή και όσο ισχυρότερη είναι η δύναμη στις αρτηρίες σας.
  • Κάπνισμα.

 

-396
Top