ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ
Πώς λειτουργεί ο θυρεοειδής αδένας
Ο θυρεοειδής ρυθμίζει το μεταβολισμό μας. Οι δύο κύριες θυρεοειδείς ορμόνες είναι οι Τ3 και Τ4. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς είναι συχνές και περιλαμβάνουν βλεννογόνους, υπερθυρεοειδισμό και υποθυρεοειδισμό. Ο κύριος ρόλος του θυρεοειδούς στο ενδοκρινικό σύστημα είναι να ρυθμίζει το μεταβολισμό μας, που είναι η ικανότητα του σώματός μας να διασπάσει την τροφή και να τα μετατρέψει σε ενέργεια. Τα τρόφιμα τροφοδοτούν ουσιαστικά το σώμα και κάθε σώμα μας χρησιμοποιεί αυτά τα καύσιμα σε διαφορετικές τιμές. Αυτός είναι ο λόγος που συχνά ακούτε για μερικούς ανθρώπους που έχουν ένα «γρήγορο» μεταβολισμό και άλλοι που έχουν ένα «αργό» μεταβολισμό.
Ο θυρεοειδής διατηρεί τον μεταβολισμό μας υπό έλεγχο μέσω της δράσης της θυρεοειδούς ορμόνης, την οποία παράγει εκχυλίνοντας το ιώδιο από το αίμα και ενσωματώνοντάς το σε θυρεοειδικές ορμόνες. Τα κύτταρα του θυρεοειδούς είναι μοναδικά στο βαθμό που είναι εξειδικευμένα για να απορροφούν και να χρησιμοποιούν ιώδιο. Κάθε άλλο κύτταρο εξαρτάται από τον θυρεοειδή για να διαχειριστεί το μεταβολισμό του.
Ορμόνες του Θυρεοειδούς
Οι δύο κύριες ορμόνες που παράγει ο θυρεοειδής είναι η Τ3 (τρι-ιωδοθυρονίνη) και η Τ4 (θυροξίνη). Ένας θυρεοειδής που λειτουργεί κανονικά παράγει περίπου 80% Τ4 και περίπου 20% Τ3, αν και το Τ3 είναι το ισχυρότερο του ζεύγους. Σε μικρότερο βαθμό, ο θυρεοειδής παράγει επίσης καλσιτονίνη, η οποία βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα.
Ασθένειες και διαταραχές του θυρεοειδούς
Υπάρχουν πολλές ασθένειες και διαταραχές που σχετίζονται με τον θυρεοειδή. Μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιαδήποτε ηλικία και μπορούν να προκύψουν από μια ποικιλία αιτιών-τραυματισμό, ασθένεια, ή διατροφική ανεπάρκεια, για παράδειγμα. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορούν να εντοπιστούν στα ακόλουθα προβλήματα:
- Υπερθυρεοειδισμός: Ο υπερθυρεοειδισμός προκαλείται από υπερβολική θυρεοειδή ορμόνη. Τα άτομα με υπερθυρεοειδισμό είναι συχνά ευαίσθητα στη θερμότητα, υπερκινητικά και τρώνε υπερβολικά.
- Υποθυρεοειδισμός: Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κοινή πάθηση που χαρακτηρίζεται από πολύ μικρή ορμόνη θυρεοειδούς. Αν έχετε υποθυρεοειδισμό ως ενήλικας, μπορεί να αισθανθείτε ευαισθησία στο κρυολόγημα, μικρή όρεξη και συνολική υποτονικότητα. Ο υποθυρεοειδισμός συχνά περνά απαρατήρητος, μερικές φορές για χρόνια, πριν γίνει διάγνωση.
- Οζίδια θυρεοειδούς: Μοναχικά οζίδια ή θρόμβοι στον θυρεοειδή είναι στην πραγματικότητα αρκετά συνηθισμένα - στην πραγματικότητα εκτιμάται ότι πάνω από το μισό πληθυσμό θα έχει οζίδιο στον θυρεοειδή. Η μεγάλη πλειοψηφία των οζιδίων είναι καλοήθης. Συνήθως, μια βελόνα βιοψία αναρρόφησης βελόνας (FNA) θα καθορίσει εάν το οζίδιο είναι καρκινικό.
- Καρκίνος του θυρεοειδούς: Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι αρκετά κοινός, αν και τα μακροπρόθεσμα ποσοστά επιβίωσης είναι εξαιρετικά. Περιστασιακά, συμπτώματα όπως βράχνιασμα, πόνος στο λαιμό και διευρυμένοι λεμφαδένες εμφανίζονται σε άτομα με καρκίνο του θυρεοειδούς. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και οι γυναίκες και οι άνθρωποι άνω των τριάντα είναι πιθανότερο να αναπτύξουν την πάθηση.
- Θυρεοειδίτιδα: Η θυρεοειδίτιδα είναι μια φλεγμονή του θυρεοειδούς που μπορεί να σχετίζεται με μη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς (ιδιαίτερα υπερθυρεοειδισμό). Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει το θάνατο των κυττάρων του θυρεοειδούς, καθιστώντας το θυρεοειδή ανίκανο να παράγει αρκετές ορμόνες για να διατηρήσει το φυσιολογικό μεταβολισμό του σώματος.
Προτεινόμενα Βίντεο
Για το υπόλοιπο μέρος των Βίντεο αλλά και για περισσότερα, επισκευθείτε την Εκπαιδευτική μας πλατφόρμα Nuga Edu.