Η ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ CROHN

Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD). Προκαλεί φλεγμονή του πεπτικού σας σωλήνα, που μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακό άλγος, σοβαρή διάρροια, κόπωση, απώλεια βάρους και υποσιτισμό. Η φλεγμονή που προκαλείται από τη νόσο του Crohn μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες περιοχές του πεπτικού σωλήνα σε διαφορετικούς ανθρώπους.

 Η φλεγμονή που προκαλείται από τη νόσο του Crohn συχνά εξαπλώνεται βαθιά στα στρώματα του προσβεβλημένου ιστού του εντέρου. Η νόσος του Crohn μπορεί να είναι τόσο οδυνηρή και εξουθενωτική, και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

 Ενώ δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για τη νόσο του Crohn, οι θεραπείες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα σημάδια και τα συμπτώματά του και ακόμη και να οδηγήσουν σε μακρόχρονη ύφεση. Με τη θεραπεία, πολλοί άνθρωποι με νόσο του Crohn είναι ικανοί να λειτουργούν καλά.

 

Συμπτώματα

 Σε μερικούς ανθρώπους με νόσο του Crohn, επηρεάζεται μόνο το τελευταίο τμήμα του λεπτού εντέρου (ειλεός). Σε άλλες, η ασθένεια περιορίζεται στο κόλον (μέρος του παχέος εντέρου). Οι πιο κοινές περιοχές που επηρεάζονται από τη νόσο του Crohn είναι το τελευταίο μέρος του λεπτού εντέρου και του παχέος εντέρου.

 Τα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου του Crohn μπορεί να κυμαίνονται από ήπια μέχρι σοβαρή. Αναπτύσσονται συνήθως σταδιακά, αλλά μερικές φορές θα έρθουν ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση. Μπορεί επίσης να έχετε περιόδους ύφεσης όταν δεν έχετε συμπτώματα.

 Όταν η ασθένεια είναι ενεργή, στα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνονται:

 • Διάρροια
 • Πυρετός
 • Κούραση
 • Κοιλιακό άλγος και κράμπες
 • Στόμα πληγές
 • Μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους
 • Πόνος ή αποστράγγιση κοντά ή γύρω από τον πρωκτό λόγω φλεγμονής από σήραγγα στο δέρμα (συρίγγιο)
 • Άλλα σημεία και συμπτώματα
 • Άτομα με σοβαρή νόσο του Crohn μπορούν επίσης να βιώσουν:
 •  Φλεγμονή του δέρματος, των ματιών και των αρθρώσεων
 • Φλεγμονή του ήπατος ή των χοληφόρων
 • Καθυστερημένη ανάπτυξη ή σεξουαλική ανάπτυξη, στα παιδιά

 

Αιτίες

 Η ακριβής αιτία της νόσου του Crohn παραμένει άγνωστη. Προηγουμένως, υπήρχαν υπόνοιες διατροφής και άγχους, αλλά τώρα οι γιατροί γνωρίζουν ότι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να επιδεινωθούν, αλλά να μην προκαλέσουν νόσο του Crohn. Ένας αριθμός παραγόντων, όπως η κληρονομικότητα και το δυσλειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα, πιθανότατα παίζουν ρόλο στην ανάπτυξή του.

 Ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι πιθανό ότι ένας ιός ή ένα βακτήριο μπορεί να προκαλέσει τη νόσο του Crohn. Όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα προσπαθεί να καταπολεμήσει τον εισβάλλοντα μικροοργανισμό, μια ανώμαλη ανοσοαπόκριση προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να προσβάλει επίσης τα κύτταρα στο πεπτικό σύστημα.

Κληρονομικότητα. Το Crohn είναι πιο συνηθισμένο στους ανθρώπους που έχουν μέλη της οικογένειας με την ασθένεια. Τα γονίδια μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην ευαισθησία των ανθρώπων. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι με νόσο του Crohn δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό της ασθένειας.

 

Παράγοντες κινδύνου

 Οι παράγοντες κινδύνου για τη νόσο του Crohn μπορεί να περιλαμβάνουν:

 Ηλικία. Η νόσος του Crohn μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιθανό να αναπτύξετε την κατάσταση όταν είστε νέος. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αναπτύσσουν τη νόσο του Crohn διαγιγνώσκονται  από πριν φτάσουν περίπου 30 χρονών.

Εθνικότητα. Αν και η νόσος του Crohn μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε εθνικότητα, οι λευκοί έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων της Ανατολικής Ευρώπης (Ashkenazi) εβραϊκής καταγωγής. Ωστόσο, η συχνότητα εμφάνισης της νόσου του Crohn αυξάνεται μεταξύ των μαύρων που ζουν στη Βόρεια Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οικογενειακό ιστορικό. Έχετε αυξημένο κίνδυνο εάν έχετε έναν στενό συγγενή, όπως έναν γονέα, έναν αδελφό ή ένα παιδί, με την ασθένεια. Το 1 έως 5 άτομα με νόσο του Crohn έχει ένα μέλος της οικογένειας με τη νόσο.

Κάπνισμα. Το κάπνισμα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου του Crohn. Το κάπνισμα οδηγεί επίσης σε πιο σοβαρή ασθένεια και μεγαλύτερο κίνδυνο χειρουργικής επέμβασης. Εάν καπνίζετε, είναι σημαντικό να σταματήσετε.

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Αυτά περιλαμβάνουν ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin IB, άλλα), ναπροξένη νατρίου (Aleve), δικλοφενάκη νατρίου (Voltaren) και άλλα. Ενώ δεν προκαλούν τη νόσο του Crohn, μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή του εντέρου που επιδεινώνει τη νόσο του Crohn.

Που μένεις. Εάν ζείτε σε μια αστική περιοχή ή σε μια βιομηχανική χώρα, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε ασθένεια του Crohn. Αυτό υποδηλώνει ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή ραφιναρισμένα τρόφιμα, μπορεί να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στη νόσο του Crohn.

 

 

Επιπλοκές

 Η νόσος του Crohn μπορεί να οδηγήσει σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες επιπλοκές:

 Απόφραξη του εντέρου. Η νόσος του Crohn επηρεάζει το πάχος του εντερικού τοιχώματος. Με την πάροδο του χρόνου, τα μέρη του εντέρου μπορεί να φθαρούν και να στενέψουν, γεγονός που μπορεί να εμποδίσει τη ροή του πεπτικού περιεχομένου. Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσετε το νοσούν τμήμα του εντέρου σας.

Έλκη. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε ανοικτές πληγές (έλκη) οπουδήποτε στην πεπτική σας οδό, συμπεριλαμβανομένου του στόματος και του πρωκτού σας, και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

 

 

-396
Top