ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ

Τι είναι η ηπατίτιδα;

 Η ηπατίτιδα αναφέρεται σε μια φλεγμονώδη κατάσταση του ήπατος. Συνήθως προκαλείται από μια ιογενή λοίμωξη, αλλά υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες ηπατίτιδας. Αυτά περιλαμβάνουν την αυτοάνοση ηπατίτιδα και την ηπατίτιδα που εμφανίζεται ως δευτερογενές αποτέλεσμα των φαρμάκων, των ναρκωτικών, των τοξινών και του οινοπνεύματος. Η αυτοάνοση ηπατίτιδα είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται όταν το σώμα σας παράγει αντισώματα κατά του ηπατικού σας ιστού.

Το συκώτι σας βρίσκεται στο πάνω δεξιά μέρος της κοιλιάς. Εκτελεί πολλές κρίσιμες λειτουργίες που επηρεάζουν το μεταβολισμό σε όλο σας το σώμα, όπως:

  •  την παραγωγή χολής, η οποία είναι απαραίτητη για την πέψη
  • φιλτράρισμα τοξινών από το σώμα σας
  • η απόκριση της χολερυθρίνης (προϊόν των σπασμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων), της χοληστερόλης, των ορμονών και των ναρκωτικών
  • κατανομή υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών
  • την ενεργοποίηση των ενζύμων, οι οποίες είναι εξειδικευμένες πρωτεΐνες απαραίτητες για τις λειτουργίες του σώματος
  • αποθήκευση γλυκογόνου (μια μορφή ζάχαρης), ορυκτών και βιταμινών (Α, Δ, Ε και Κ)
  • σύνθεση πρωτεϊνών αίματος, όπως λευκωματίνη
  • σύνθεση των παραγόντων πήξης 

Σύμφωνα με την Έμπιστη Πηγή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περίπου 4.4 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν σήμερα με χρόνια ηπατίτιδα Β και Γ. Πολλοί περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν ηπατίτιδα.

 

Οι πέντε τύποι ιογενούς ηπατίτιδας

 Οι ιογενείς λοιμώξεις του ήπατος που ταξινομούνται ως ηπατίτιδα περιλαμβάνουν την ηπατίτιδα Α, Β, C, D και E. Ένας διαφορετικός ιός είναι υπεύθυνος για κάθε τύπο ηπατίτιδας που μεταδίδεται με ιό.

Η ηπατίτιδα Α είναι πάντα μια οξεία, βραχυχρόνια ασθένεια, ενώ η ηπατίτιδα Β, C και D είναι πιθανό να είναι συνεχής και χρόνια. Η ηπατίτιδα Ε είναι συνήθως οξεία, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις έγκυες γυναίκες.

 

Ηπατίτιδα Α

Η ηπατίτιδα Α προκαλείται από λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Α (HAV). Αυτός ο τύπος ηπατίτιδας μεταδίδεται συχνότερα με την κατανάλωση τροφής ή νερού μολυσμένου από περιττώματα από άτομο που έχει μολυνθεί από ηπατίτιδα Α.

 

Ηπατίτιδα Β

Η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται μέσω επαφής με μολυσματικά σωματικά υγρά, όπως αίμα, κολπικές εκκρίσεις ή σπέρμα, που περιέχουν τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV). Η χρήση ναρκωτικών με έγχυση, η σεξουαλική επαφή με μολυσμένο σύντροφο ή η χρήση ξυραφιών από ένα μολυσμένο άτομο αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ηπατίτιδας Β.

 

Ηπατίτιδα Γ

Η ηπατίτιδα C προέρχεται από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV). Η ηπατίτιδα C μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής με μολυσμένα σωματικά υγρά, συνήθως μέσω της χρήσης ενέσιμων ναρκωτικών και της σεξουαλικής επαφής. Περίπου 2,7 έως 3,9 εκατομμύρια AmericansTrusted Source ζουν σήμερα με μια χρόνια μορφή αυτής της λοίμωξης.

 

Ηπατίτιδα D

Επίσης ονομάζεται ηπατίτιδα δέλτα, η ηπατίτιδα D είναι μια σοβαρή ηπατική νόσο που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας D (HDV). Η HDV συστέλλεται μέσω άμεσης επαφής με το μολυσμένο αίμα. Η ηπατίτιδα D είναι μια σπάνια μορφή ηπατίτιδας που συμβαίνει μόνο σε συνδυασμό με τη λοίμωξη από ηπατίτιδα Β. Ο ιός της ηπατίτιδας D δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί χωρίς την παρουσία ηπατίτιδας Β.

 

Ηπατίτιδα Ε

Η ηπατίτιδα Ε είναι μια νόσος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Ε (HEV). Η ηπατίτιδα Ε βρίσκεται κυρίως σε περιοχές με κακή υγιεινή και συνήθως προκύπτει από την κατάποση περιττωμάτων που μολύνουν την παροχή νερού.

 

Αιτίες μη λοιμώδους ηπατίτιδας

 

Αλκοόλ και άλλες τοξίνες

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ και φλεγμονή. Αυτό μερικές φορές αναφέρεται ως αλκοολική ηπατίτιδα. Η αλκοόλη τραυματίζει άμεσα τα κύτταρα του ήπατος σας. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη και να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και κίρρωση, πύκνωση και ουλές του ήπατος.

 Άλλες τοξικές αιτίες της ηπατίτιδας περιλαμβάνουν υπερβολική χρήση ή υπερβολική δόση φαρμάκων και έκθεση σε δηλητήρια.

 

Απόκριση αυτοάνοσου συστήματος

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα σφάλλει το ήπαρ ως επιβλαβές αντικείμενο και αρχίζει να το επιτίθεται. Προκαλεί συνεχιζόμενη φλεγμονή που μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή, συχνά παρεμποδίζοντας τη λειτουργία του ήπατος. Είναι τρεις φορές πιο συχνές στις γυναίκες απ' ό,τι στους άνδρες.

 

Συχνά συμπτώματα ηπατίτιδας

Εάν έχετε μολυσματικές μορφές ηπατίτιδας που είναι χρόνιες, όπως η ηπατίτιδα Β και C, ίσως να μην έχετε συμπτώματα στην αρχή. Τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν μέχρι η βλάβη να επηρεάσει τη λειτουργία του ήπατος.

 Τα σημάδια και τα συμπτώματα της οξείας ηπατίτιδας εμφανίζονται γρήγορα. Περιλαμβάνουν:

κούραση

συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη

σκούρα ούρα

κοιλιακό άλγος

απώλεια της όρεξης

ανεξήγητη απώλεια βάρους

κίτρινο δέρμα και μάτια, που μπορεί να είναι σημάδια ίκτερου

Η χρόνια ηπατίτιδα αναπτύσσεται αργά, επομένως αυτά τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να είναι δύσκολα στην παρατήρηση τους.

-396
Top