ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Τι είναι η Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια πολύ κοινή πάθηση που μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση στο σώμα. Είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει τις αρθρώσεις που φέρουν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους μας, όπως τα γόνατα και τα πόδια. Οι αρθρώσεις που χρησιμοποιούμε πολύ στην καθημερινή ζωή, όπως οι αρθρώσεις του χεριού, επηρεάζονται επίσης ευρέως. Σε μια υγιή άρθρωση, μια επίστρωση από σκληρό, αλλά ομαλό και ολισθηρό ιστό, που ονομάζεται χόνδρος, καλύπτει την επιφάνεια των οστών και βοηθά τα οστά να κινούνται ελεύθερα. Όταν μια άρθρωση αναπτύσσει οστεοαρθρίτιδα, μέρος των λεπτών χόνδρων και η επιφάνεια γίνονται σκληρότερα. Αυτό σημαίνει ότι η άρθρωση δεν κινείται τόσο ομαλά όσο θα έπρεπε. Όταν ο χόνδρος υποστεί βλάβη, όλοι οι ιστοί μέσα στην άρθρωση γίνονται πιο δραστήριοι από το κανονικό καθώς το σώμα προσπαθεί να αποκαταστήσει τη ζημιά. Οι διαδικασίες αποκατάστασης μπορούν να αλλάξουν τη δομή της άρθρωσης, αλλά συχνά θα επιτρέψουν στην άρθρωση να λειτουργήσει κανονικά και χωρίς πόνο και ακαμψία. Σχεδόν όλοι μας θα αναπτύξουμε οστεοαρθρίτιδα σε μερικές από τις αρθρώσεις μας καθώς γερνάμε, αν και ίσως να μην το γνωρίζουμε. Ωστόσο, οι διαδικασίες αποκατάστασης δεν λειτουργούν πάντα τόσο καλά και οι αλλαγές στην δομή των αρθρώσεων μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν ή να συμβάλλουν σε συμπτώματα όπως πόνο ή οίδημα.

Για παράδειγμα:
Μπορεί να σχηματιστεί επιπλέον οστό στην άκρη της άρθρωσης. Αυτές οι οστεώδεις αναπτύξεις ονομάζονται οστεόφυτα και μερικές φορές μπορούν να περιορίσουν την κίνηση ή να τριφτούν ενάντια σε άλλους ιστούς. Σε μερικές αρθρώσεις, ειδικά στις αρθρώσεις των δακτύλων, αυτές μπορεί να είναι ορατές ως στρογγυλές οσφύσεις.
Η επένδυση της αρθρικής κάψουλας μπορεί να πυκνώσει και να παράγει περισσότερο υγρό από το κανονικό, προκαλώντας πρήξιμο της άρθρωσης. Οι ιστοί που περιβάλλουν την άρθρωση και βοηθούν στη στήριξή της μπορεί να τεντωθούν έτσι ώστε μετά από λίγο ο σύνδεσμος να γίνει λιγότερο σταθερός.

Συμπτώματα της Οστεοαρθρίτιδας

Τα κύρια συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας είναι ο πόνος και μερικές φορές η δυσκαμψία στις προσβεβλημένες αρθρώσεις. Ο πόνος τείνει να είναι χειρότερος όταν μετακινείτε την άρθρωση ή στο τέλος της ημέρας. Οι αρθρώσεις σας μπορεί να αισθάνονται δύσκαμπτες μετά από ανάπαυση, αλλά αυτό συνήθως φεύγει αρκετά γρήγορα μόλις κινηθείτε. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν χωρίς προφανή λόγο. Ή μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματά σας ποικίλλουν ανάλογα με το τι κάνετε.
Η πληγείσα άρθρωση μπορεί μερικές φορές να είναι πρησμένη. Το οίδημα μπορεί να είναι: σκληρό και κουμπωμένο, ειδικά στις αρθρώσεις των δακτύλων, που προκαλείται από την ανάπτυξη επιπλέον οστού ή μαλακό, που προκαλείται από την πάχυνση της επένδυσης άρθρωσης και επιπλέον υγρού μέσα στην κάψουλα άρθρωσης.

Αιτίες της Οστεοαρθρίτιδας

Δεν είναι ακόμα σαφές τι ακριβώς προκαλεί την οστεοαρθρίτιδα. Γνωρίζουμε ότι δεν είναι απλά «φθορά» και ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες:

 • Ηλικία

  Η οστεοαρθρίτιδα αρχίζει συνήθως από τα τέλη της δεκαετίας των '40 και έπειτα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε σωματικές αλλαγές που έρχονται με τη γήρανση, όπως η αποδυνάμωση των μυών, η αύξηση του σωματικού βάρους, και το σώμα να γίνεται λιγότερο ικανό να θεραπεύσει αποτελεσματικά τον εαυτό του.

 • Γένος

  Για τις περισσότερες αρθρώσεις, η οστεοαρθρίτιδα είναι πιο συχνή και πιο σοβαρή στις γυναίκες.

 • Παχυσαρκία

  Η ύπαρξη υπερβολικού βάρους είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην πρόκληση της οστεοαρθρίτιδας, ειδικά σε αρθρώσεις που φέρουν βάρος όπως το γόνατο και το ισχίο.

 • Κοινός τραυματισμός

  Ένας σοβαρός τραυματισμός ή η λειτουργία σε μια άρθρωση μπορεί να οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα σε αυτή την άρθρωση αργότερα στη ζωή. Η φυσιολογική δραστηριότητα και άσκηση δεν προκαλούν οστεοαρθρίτιδα, αλλά η πολύ σκληρή, επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα ή σωματικά απαιτητικές εργασίες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

 • Γενετικοί παράγοντες

  Τα γονίδια που κληρονομούμε μπορούν να επηρεάσουν την πιθανότητα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας στο χέρι, στο γόνατο ή στο ισχίο. Ορισμένες πολύ σπάνιες μορφές οστεοαρθρίτιδας συνδέονται με μεταλλάξεις απλών γονιδίων που επηρεάζουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κολλαγόνο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας σε πολλές αρθρώσεις σε μικρότερη ηλικία από ό, τι συνήθως.

 • Καιρός

  Πολλοί άνθρωποι με οστεοαρθρίτιδα διαπιστώνουν ότι οι αλλαγές στον καιρό κάνουν τον πόνο χειρότερο, ειδικά όταν η ατμοσφαιρική πίεση πέφτει - για παράδειγμα, λίγο πριν βρέξει. Αν και ο καιρός μπορεί να επηρεάσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας σας, δεν προκαλεί αυτό.

 • Διατροφή

  Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι ορισμένα τρόφιμα φαίνεται να αυξάνουν ή να μειώνουν τον πόνο τους και άλλα συμπτώματα. Ωστόσο, το βάρος σας είναι πιθανότερο από οποιονδήποτε άλλο ειδικό διαιτητικό παράγοντα να επηρεάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας.

Πώς θα με επηρεάσει η οστεοαρθρίτιδα;

Η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει διαφορετικούς ανθρώπους και διαφορετικές αρθρώσεις, με διαφορετικούς τρόπους. Αλλά, για τους περισσότερους ανθρώπους, η οστεοαρθρίτιδα δεν συνεχίζει να επιδεινώνεται σταθερά με την πάροδο του χρόνου. Για μερικούς ανθρώπους, η κατάσταση φτάνει στο ανώτατο σημείο λίγα χρόνια μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και στη συνέχεια παραμένει η ίδια ή και μπορεί να βελτιωθεί. Άλλοι μπορεί να διαπιστώσουν ότι έχουν αρκετές φάσεις μέτριου πόνου στις αρθρώσεις με βελτιώσεις μεταξύ τους. Ο βαθμός βλάβης σε μια άρθρωση δεν είναι πολύ χρήσιμος στην πρόβλεψη του πόσο πόνο θα έχετε. Μερικοί άνθρωποι έχουν πολλά προβλήματα πόνου και κινητικότητας από μια μικρή ζημιά, ενώ άλλοι έχουν μεγάλη ζημιά στην άρθρωση αλλά λίγα ή καθόλου συμπτώματα.

Ποιες αρθρώσεις επηρεάζονται;

Κάθε άρθρωση μπορεί να αναπτύξει οστεοαρθρίτιδα, αλλά τα συμπτώματα που συνδέονται με την οστεοαρθρίτιδα επηρεάζουν συχνότερα τα γόνατα, τους γοφούς, τα χέρια, τη σπονδυλική στήλη και τα μεγάλα δάκτυλα των ποδιών.

 • Το γόνατο

  Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι πολύ συχνή. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι το γόνατό σας πρέπει να πάρει ακραίες καταπονήσεις, στροφές και στροφές, καθώς και το βάρος σας. Η οστεοαρθρίτιδα συχνά επηρεάζει και τα δύο γόνατα.

 • Το ισχίο

  Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου είναι επίσης κοινή και μπορεί να επηρεάσει τον ένα ή και τα δύο ισχία. Η άρθρωση του ισχίου είναι ένας σύνδεσμος με σφαίρα και υποδοχή που κανονικά έχει ένα ευρύ φάσμα κίνησης. Φέρει επίσης το βάρος σας. Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου είναι εξίσου κοινή σε άνδρες και γυναίκες.

 • Το χέρι και ο καρπός

  Η οστεοαρθρίτιδα των χεριών επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες και συχνά αρχίζει γύρω από την εποχή της εμμηνόπαυσης. Συνήθως επηρεάζει τη βάση του αντίχειρα και των αρθρώσεων στα άκρα των δακτύλων σας, αν και μπορεί να επηρεαστούν και άλλες αρθρώσεις των δακτύλων.

 • Η πλάτη και ο λαιμός

  Τα οστά της σπονδυλικής σας στήλης και οι δίσκοι στο μεταξύ επηρεάζονται συχνά από αλλαγές που είναι πολύ παρόμοιες με την οστεοαρθρίτιδα. Στην σπονδυλική στήλη, αυτές οι αλλαγές συχνά αναφέρονται ως σπονδυλόζωση. Παρόλο που είναι πολύ συχνές, δεν είναι η πιο κοινή αιτία του πόνου στην πλάτη ή στον αυχένα.

 • Το πόδι και ο αστράγαλος

  Η οστεοαρθρίτιδα του ποδιού γενικά επηρεάζει την άρθρωση στη βάση του μεγάλου ποδιού σας. Ωστόσο, η οστεοαρθρίτιδα του μέσου ποδιού είναι επίσης πολύ συνηθισμένη. Ο αστράγαλος είναι το λιγότερο συχνά προσβεβλημένο τμήμα του ποδιού.

 • Ο ώμος

  Ο ώμος αποτελείται από δύο αρθρώσεις, οι οποίες μπορεί να επηρεαστούν από οστεοαρθρίτιδα: μια άρθρωση με σφαίρα και υποδοχή όπου ο άνω βραχίονας συναντά την λεπίδα ωμοπλάτης - που ονομάζεται αρσενική άρθρωση & μια μικρότερη άρθρωση όπου συναντά την κορυφή της ωμοπλάτης - που ονομάζεται ακρωμιοκλειδιτική άρθρωση.

 • Ο αγκώνας

  Η άρθρωση του αγκώνα δεν επηρεάζεται συνήθως από την οστεοαρθρίτιδα. Όταν επηρεάζεται, συχνά ακολουθεί είτε έναν μόνο σοβαρό τραυματισμό ή έναν αριθμό πιο μικρών τραυματισμών.

 • Το σαγόνι

  Το σαγόνι ή η κροταφογναθική άρθρωση είναι μία από τις συχνότερα χρησιμοποιούμενες αρθρώσεις στο σώμα και ο χόνδρος στον εν λόγω σύνδεσμο είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στην φθορά. Η οστεοαρθρίτιδα στο σαγόνι αρχίζει συχνά σε νεότερη ηλικία από ό,τι σε άλλες αρθρώσεις.

Διάγνωση της Οστεοαρθρίτιδας

Είναι σημαντικό να έχετε μια ακριβή διάγνωση εάν νομίζετε ότι έχετε αρθρίτιδα, καθώς διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας συχνά χρειάζονται πολύ διαφορετικές θεραπείες. Η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας συνήθως βασίζεται σε: στα συμπτώματά σας - πώς και πότε ξεκίνησαν, πώς έχουν αναπτυχθεί, πώς επηρεάζουν τη ζωή σας, καθώς και όποιους παράγοντες τους κάνουν καλύτερα ή χειρότερα.

        τρυφερότητα πάνω από την άρθρωση
        οστικό οίδημα
        υπερβολικό υγρό
        περιορισμένη κίνηση
        αστάθεια
        αδυναμία ή αραίωση των μυών που υποστηρίζουν την άρθρωση.

-396
Top