ΟΣΤΕΟΧΟΝΔΡΩΣΗ

Τι είναι η Οστεοχόνδρωση

Η Οστεοχόνδρωση είναι μια οικογένεια ορθοπεδικών ασθενειών της άρθρωσης που εμφανίζονται σε παιδιά, εφήβους. Χαρακτηρίζονται από διακοπή της παροχής αίματος ενός οστού, ειδικότερα της επιφύσεως, που ακολουθείται από εντοπισμένη οστική νέκρωση, και αργότερα, επανεμφάνιση του οστού. Αυτή η διαταραχή ορίζεται ως εστιακή διαταραχή της ενδοχονδρικής οστεοποίησης και θεωρείται ότι έχει πολυπαραγοντική αιτία, επομένως, κανένα στοιχείο δεν αντιπροσωπεύει όλες τις πτυχές αυτής της νόσου.

Συμπτώματα Οστεοχόνδρωσης

Αυτές οι παθήσεις σχεδόν όλες εμφανίζονται με μια ύπουλη έναρξη του πόνου που αναφέρεται στη θέση της οστικής βλάβης. Ορισμένοι, κυρίως η νόσος του Kienbock του καρπού, μπορεί να ενέχουν οίδημα, και η νόσος του Scheuermann, μπορεί να προκαλέσει κάμψη, ή κύφωση της άνω σπονδυλικής στήλης.

Αιτία Οστεοχόνδρωσης

Η τελική αιτία για αυτές τις καταστάσεις είναι άγνωστη, αλλά οι πιο συχνά αναφερόμενοι παράγοντες αιτίας είναι η ταχεία ανάπτυξη, η κληρονομικότητα, το τραύμα (ή η υπερβολική χρήση), η ανατομική διαμόρφωση και οι διατροφικές ανισορροπίες. Ωστόσο, μόνο η ανατομική διαμόρφωση και η κληρονομικότητα υποστηρίζονται καλά από την επιστημονική βιβλιογραφία.

Ταξινόμηση

Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να ταξινομηθούν σε τρεις ομάδες:

    Σπονδυλική στήλη: Η νόσος Scheuermann (των ενδιάμεσων αρθρώσεων) η οποία είναι καμπύλη στη θωρακική σπονδυλική μοίρα.
    Αρθρική: Η νόσος Legg-Calvé-Perthes (ή η αγγειακή νέκρωση του μηριαίου κεφαλιού στο ισχίο), η νόσος του Köhler, η νόσος Panner και η παραβίαση του Freiberg
    Μη αρθρική: Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει τη νόσο του Sever (της φτέρνας) και τη νόσο του Kienbock του χεριού και άλλες καταστάσεις που δεν είναι εντελώς χαρακτηριστικές της οστεοχόνδρωσης.

Ποια είναι τα Συμπτώματα

Αν και μερικές περιπτώσεις Οστεοχόνδρωσης μπορούν να εμφανιστούν και να θεραπευθούν χωρίς να το γίνει αντιληπτό, το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι ο πόνος κοντά στην πληγείσα άρθρωση. Μπορεί να εμφανιστεί πόνος λόγω σωματικής δραστηριότητας ή πίεσης που εφαρμόζεται στην περιοχή.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • πρήξιμο
  • τρυφερότητα
  • από κοινού σκάσιμο
  • κλειδώματος άρθρωσης
  • αδυναμία
  • ακαμψία των αρθρώσεων
  • αδυναμία να ισιώσει πλήρως το πληγέν άκρο

 

 

-396
Top