ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΚΗΛΗ

Μεσοσπονδυλική κήλη

H συγκεκριμένη κήλη αναφέρεται σε ένα πρόβλημα με ένα από τα «καουτσούκ μαξιλάρια» (δίσκους) μεταξύ των μεμονωμένων οστών (σπόνδυλοι) που στοιβάζονται για να «φτιάξουν» τη σπονδυλική σας στήλη. Ένας δίσκος της σπονδυλικής στήλης είναι σαν ένα ζελέ, με ένα μαλακότερο κέντρο περιτυλιγμένο μέσα σε ένα πιο σκληρό εξωτερικό. Ένας δίσκος με κήλη εμφανίζεται όταν μερικά από τα μαλακότερα "ζελέ" σπρώχνουν προς τα έξω, στο σκληρότερο εξωτερικό. Αυτό μπορεί να ερεθίσει τα κοντινά νεύρα και να οδηγήσει σε πόνο, μούδιασμα ή αδυναμία στα κάτω άκρα. Από την άλλη πλευρά, πολλοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα από δισκοκήλης.

Συμπτώματα

  • Πόνος στους βραχίονες ή στα πόδια. Εάν η κήλη σας είναι στην οσφυϊκή μοίρα σας, συνήθως θα αισθανθείτε τον πιο έντονο πόνο στους γλουτούς, και στον μηρό. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει μέρος του ποδιού.
  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα. Οι άνθρωποι που έχουν ένα κήλο δίσκου εμφανίζουν συχνά μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο τμήμα του σώματος που εξυπηρετείται από τα νεύρα που προσβάλλονται.
  • Αδυναμία. Οι μύες που εξυπηρετούνται από τα νεύρα που επηρεάζονται τείνουν να εξασθενίσουν. Αυτό μπορεί να σας κάνει να σκοντάψετε ή να μειώσετε την ικανότητά σας να ανεβάζετε ή να κρατάτε αντικείμενα.

    Η κήλη δίσκου είναι συχνότερα το αποτέλεσμα μιας βαθμιαίας φθοράς λόγω γήρανσης που ονομάζεται εκφυλισμός δίσκου. Καθώς μεγαλώνετε, οι δίσκοι σπονδυλικής στήλης σας χάνουν μέρος της περιεκτικότητάς τους σε νερό. Αυτό τους καθιστά λιγότερο ευέλικτο και πιο επιρρεπές σε σχίσιμο ή θραύση με ακόμη και μια μικρή τάση ή συστροφή.

    Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να εντοπίσουν την ακριβή αιτία της δίσκοκήλης τους. Μερικές φορές, χρησιμοποιώντας τους μυς της πλάτης σας αντί για το πόδι και τους μηρούς σας για να σηκώσετε μεγάλα, βαριά αντικείμενα μπορεί να οδηγήσει σε μια δισκοκήλη. Σπάνια, ένα τραυματικό συμβάν, όπως μια πτώση ή ένα χτύπημα στην πλάτη μπορεί να προκαλέσει κήλη δίσκου.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ενός δίσκου με κήλη μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Βάρος. Το υπερβολικό σωματικό βάρος προκαλεί επιπλέον πίεση στους δίσκους στο κάτω μέρος της πλάτης.
  • Καθιστική ζωή. Οι άνθρωποι με σωματικά απαιτητικές θέσεις εργασίας έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Η επαναλαμβανόμενη ανύψωση, το τράβηγμα, η κάμψη προς τα πλάγια και η συστροφή μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός δίσκου με κήλη.
  • Γονίδια. Μερικοί άνθρωποι κληρονομούν μια προδιάθεση για την ανάπτυξη ενός δίσκου κήλης.

Επιπλοκές

Ακριβώς κάτω από τη μέση σας, ο νωτιαίος μυελός διαχωρίζεται σε μια ομάδα από μεγάλες ρίζες νεύρων που μοιάζουν με την ουρά ενός αλόγου. Σπανίως, η κήλη του δίσκου μπορεί να συμπιέσει ολόκληρη την ουρά.
Ζητήστε βοήθεια αν έχετε:
    Επιδείνωση των συμπτωμάτων. Ο πόνος, η μούδιασμα ή η αδυναμία μπορεί να αυξηθούν στο σημείο που δεν μπορείτε να εκτελέσετε τις συνήθεις καθημερινές σας δραστηριότητες.
    Διαταραχή της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου.

Πρόληψη

Για να αποφύγετε την δισκοκήλη:
    Ασκηση. Η ενίσχυση των μυών του κορμού βοηθά στη σταθεροποίηση και στη στήριξη της σπονδυλικής στήλης.
    Διατηρήστε καλή στάση. Η καλή στάση μειώνει την πίεση στη σπονδυλική στήλη και τους δίσκους σας. Κρατήστε την πλάτη σας ευθεία και ευθυγραμμισμένη, ιδιαίτερα όταν κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ανυψώστε τα βαριά αντικείμενα σωστά, κάνοντας τα πόδια σας - όχι την πλάτη σας - κάνετε το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας.
    Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Το υπερβολικό βάρος δίνει μεγαλύτερη πίεση στη σπονδυλική στήλη και τους δίσκους, καθιστώντας τα πιο ευαίσθητα στην κήλη.

Προτεινόμενα Βίντεο

Για το υπόλοιπο βίντεο και περισσότερα επισκευθείτε την Εκπαιδευτική μας Πλατφόρμα Nuga Edu.

-396
Top