ΚΥΦΩΣΗ

Τι είναι η Κύφωση

H Κύφωση είναι μια ανώμαλη στρογγυλοποίηση της άνω πλάτης. Είναι μια σχετικά κοινή κατάσταση που συχνά αναπτύσσεται στην εφηβεία ή στην νεαρή ενηλικίωση. Η μικρή καμπύλη στο πάνω μέρος της πλάτης είναι φυσιολογική. H Κύφωση είναι μια υπερβολική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και διαρκώς προβλήματα σε όλο το σώμα. Η κακή στάση, οι ανωμαλίες στη σπονδυλική στήλη ή η αδυναμία που σχετίζεται με την ηλικία μπορούν να προκαλέσουν κύφωση.

Συμπτώματα Κύφωσης

Τα συμπτώματα της κύφωσης μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στην πλάτη και δυσκαμψία στο άνω μέρος της πλάτης. Το κύριο σύμπτωμα της κύφωσης είναι μια ανώμαλη καμπύλη προς τα εμπρός στο άνω μέρος της σπονδυλικής στήλης. Προκαλεί το άνω μέρος της πλάτης να φαίνεται καμπυλωτό, με τους ώμους στρογγυλεμένους προς τα εμπρός. Σε ήπιες περιπτώσεις, η καμπύλη της σπονδυλικής στήλης δεν είναι πάντοτε αισθητή. Σε άλλες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να μοιάζει σαν να κάμπτεται προς τα εμπρός.

Η κύφωση συμβαίνει συχνά χωρίς άλλα συμπτώματα. Ωστόσο, άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • πόνο στην πλάτη
 • δυσκαμψία στο άνω μέρος της πλάτης
 • κοίλη πλάτη

Αιτίες Κύφωσης

Η σπονδυλική στήλη περιλαμβάνει οστά που ονομάζονται σπόνδυλοι που στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο. Αυτή η δομή είναι μοναδική στο σώμα και επιτρέπει στη σπονδυλική στήλη να υποστηρίζει και να είναι ευέλικτη. Σημαίνει επίσης ότι η σπονδυλική στήλη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε βλάβες. Η κύφωση εμφανίζεται όταν οι σπόνδυλοι στο άνω μέρος της πλάτης, που ονομάζονται θωρακική περιοχή, έχουν σφηνοειδή μορφή. Αυτό προκαλεί την καμπύλη της σπονδυλικής στήλης να είναι μεγαλύτερη από το συνηθισμένο.
Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω:

 • κακής στάσης του σώματος
 • αναπτυξιακών ζητημάτων
 • μεγαλύτερης ηλικίας
 • ανώμαλου σχήματος σπονδύλου

H Κύφωση είναι μια αρκετά κοινή κατάσταση που συνήθως επηρεάζει τους εφήβους και τους ενήλικες. Ορισμένοι τύποι κύφωσης μπορεί να προκύψουν από τη γέννηση, αλλά αυτό είναι σπάνιο. Η κακή στάση του σώματος είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη ορισμένων τύπων κυφώσεως. Αυτό σημαίνει ότι η κύφωση είναι πιθανότερο να εμφανιστεί σε άτομα που υιοθετούν μια κακή στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως σε άτομα που εργάζονται σε υπολογιστή.

Τύποι Κύφωσης

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κύφωσης, όπως:
    Οσφυϊκή κύφωση. Αυτή είναι η πιο κοινή μορφή κυφώσεως. Συχνά εμφανίζεται σε εφήβους, όταν η σπονδυλική στήλη και οι περιβάλλοντες μύες αναπτύσσονται ασυνήθιστα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κακή στάση του σώματος.
    Η κύφωση του Scheuermann. Αυτό επίσης τείνει να αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, αλλά μπορεί να γίνει πιο σοβαρή από την οσφυϊκή κύφωση. Δεν είναι γνωστό το τι προκαλεί αυτή τη μορφή κύφωσης.

Επιπλοκές Κύφωσης

Επιπλοκές με κύφωση μπορεί να συμβούν σε πιο σοβαρές περιπτώσεις. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • μια μη αναστρέψιμη χαλάρωση στην πλάτη
 • επίμονο πόνο στην πλάτη
 • αδυναμία ή μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια
 • δυσκολίες στην αναπνοή
 • απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης

 

-396
Top