ΣΠΟΝΔΥΛΟΛΙΣΘΗΣΗ

Tι είναι η Σπονδυλολίσθηση

Η σπονδυλολίσθηση είναι μια σπονδυλική πάθηση που επηρεάζει τους κάτω σπονδύλους (σπονδυλικά οστά). Αυτή η ασθένεια προκαλεί έναν από τους κάτω σπονδύλους να γλιστρήσει προς τα εμπρός πάνω στο οστό ακριβώς κάτω από αυτό. Είναι μια οδυνηρή κατάσταση αλλά θεραπεύσιμη στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι κατάλληλες τεχνικές άσκησης μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε αυτήν την κατάσταση.

Συμπτώματα της Σπονδυλολίσθησης

Τα συμπτώματα της σπονδυλολίσθησης ποικίλλουν. Τα άτομα με ήπιες περιπτώσεις μπορεί να μην έχουν συμπτώματα. Ωστόσο, εκείνοι με σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να μην είναι σε θέση να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:

  • επίμονος πόνος στην πλάτη
  • δυσκαμψία στην πλάτη και τα πόδια
  • χαμηλότερη ευαισθησία στην πλάτη
  • πόνος στο μηρό
  • σφιχτοί γλουτιαίοι μύες

Αιτίες της Σπονδυλολίσθησης

Οι αιτίες της σπονδυλολίσθησης ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, την κληρονομικότητα και τον τρόπο ζωής. Τα παιδιά ενδέχεται να υποφέρουν από αυτή την κατάσταση ως αποτέλεσμα γενετικού ελαττώματος ή τραυματισμού. Ωστόσο, οι άνθρωποι όλων των ηλικιών είναι ευαίσθητοι εάν η κατάσταση συμβαίνει στην οικογένεια. Η ταχεία ανάπτυξη κατά την εφηβεία μπορεί επίσης να συμβάλει στην εμφάνιση σπονδυλολίσθησης.
Κάνοντας αθλήματα μπορεί επίσης να προκληθεί πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης σας. Τα παρακάτω αθλήματα είναι ιδιαίτερα πιθανό να προκαλέσουν αυτήν την κατάσταση:

-ποδόσφαιρο
-ενόργανη
-άρση βαρών

Η σπονδυλολίσθηση είναι συχνά ένας πρόδρομος για την σπονδύλωση. Η σπονδύλωση συμβαίνει όταν υπάρχει κάταγμα σε σπόνδυλο, αλλά δεν έχει ακόμη πέσει πάνω σε χαμηλότερο οστό της σπονδυλικής σας στήλης.

Διάγνωση της Σπονδυλολίσθησης

Οι φυσικές εξετάσεις είναι το πρώτο βήμα στη διάγνωση αυτής της κατάστασης. Αν έχετε σπονδυλολίσθηση, μπορεί να έχετε δυσκολία να σηκώσετε το πόδι σας προς τα έξω κατά τη διάρκεια απλών ασκήσεων. Οι ακτίνες Χ της κατώτερης σπονδυλικής στήλης σας είναι κρίσιμες για να προσδιορίσετε εάν ο σπόνδυλος είναι εκτός τόπου.

 

-396
Top