ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Tι είναι η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει πόνο, οίδημα και δυσκαμψία στις αρθρώσεις. Είναι αυτοάνοση κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο είναι το φυσικό σύστημα αυτοάμυνας του σώματος, γίνεται συγκεχυμένο και αρχίζει να προσβάλλει τους υγιείς ιστούς του σώματος. Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ο κύριος τρόπος που το κάνει αυτό είναι με φλεγμονή στις αρθρώσεις. Μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία. Μπορεί να χειροτερέψει γρήγορα, έτσι η έγκαιρη διάγνωση και η εντατική θεραπεία είναι σημαντικές. Όσο πιο γρήγορα αρχίζετε τη θεραπεία, τόσο πιο αποτελεσματική είναι.
Για να κατανοήσουμε πώς αναπτύσσεται η ρευματοειδής αρθρίτιδα, βοηθάει η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας μιας φυσιολογικής άρθρωσης: Μια άρθρωση είναι όπου συναντώνται δύο οστά. Οι περισσότερες από τις αρθρώσεις μας έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν στα οστά να κινούνται προς ορισμένες κατευθύνσεις και εντός ορισμένων ορίων.
Για παράδειγμα, το γόνατο είναι η μεγαλύτερη άρθρωση στο σώμα και μία από τις πιο περίπλοκες. Πρέπει να είναι αρκετά ισχυρή για να πάρει το βάρος μας και πρέπει να κλειδώσει στη θέση του, ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι. Πρέπει επίσης να ενεργεί ως «μεντεσές», ώστε να μπορούμε να περπατήσουμε, και πρέπει να στρίψουμε και να γυρίσουμε όταν τρέχουμε ή παίζουμε αθλήματα. Το τέλος κάθε οστού καλύπτεται με χόνδρο που έχει πολύ ομαλή, ολισθηρή επιφάνεια. Ο χόνδρος επιτρέπει στα άκρα των οστών να κινούνται μεταξύ τους, σχεδόν χωρίς τρίψιμο. Ο αρμός συγκρατείται στη θέση του από τον αρθρικό υμένα, ο οποίος περιέχει παχύ ρευστό για την προστασία των οστών και των αρθρώσεων. Ο αρθρικός υμένας έχει μια σκληρή εξωτερική στρώση που συγκρατεί τον σύνδεσμο στη θέση του και σταματά τα οστά να κινούνται πολύ μακριά.

Τι συμβαίνει σε μια άρθρωση που προσβάλλεται από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα

Εάν έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα, το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή μέσα σε αρθρώσεις ή σε αριθμό αρθρώσεων. Η φλεγμονή είναι συνήθως ένα σημαντικό μέρος του πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Επιτρέπει στο σώμα να στέλνει επιπλέον υγρό και αίμα σε ένα μέρος του σώματος που προσβάλλεται από μια μόλυνση. Για παράδειγμα, αν έχετε μια περικοπή που μολύνεται, το δέρμα γύρω του μπορεί να γίνει πρησμένο και διαφορετικό χρώμα. Ωστόσο, στην περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αυτή η φλεγμονή στην άρθρωση είναι περιττή και προκαλεί προβλήματα.
Όταν η φλεγμονή «πέσει», η κάψουλα γύρω από τον αρθρικό υμένα παραμένει τεντωμένη και δεν μπορεί να συγκρατήσει την άρθρωση στην σωστή της θέση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την ασταθή άρθρωση και να μετακινηθεί σε ασυνήθιστες θέσεις.

Συμπτώματα της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας

Τα κύρια συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι:

 • πόνος στις αρθρώσεις
 • οίδημα αρθρώσεων, θερμότητα και ερυθρότητα
 • δυσκαμψία, ειδικά το πρωί ή μετά από πολλή ώρα καθίσματος

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • κόπωση και έλλειψη ενέργειας
 • έλλειψη όρεξης για τροφή
 • απώλεια βάρους
 • πυρετός
 • ιδρώτας
 • ξηρά μάτια - ως αποτέλεσμα φλεγμονής
 • πόνος στο στήθος - ως αποτέλεσμα φλεγμονής

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση στο σώμα, αν και συχνά είναι αισθητή στις μικρές αρθρώσεις στα χέρια και τα πόδια πρώτα.

Αιτίες της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας

 • Ηλικία
  Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει τους ενήλικες οποιασδήποτε ηλικίας, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται μεταξύ των ηλικιών 40 και 60 ετών.
 • Φύλο
  Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι δύο έως τρεις φορές πιο συχνή στις γυναίκες από τους άνδρες.
 • Γενεσιολογία
  Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αναπτύσσεται εξαιτίας ενός συνδυασμού γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως το κάπνισμα και η διατροφή. Δεν είναι σαφές ποιος είναι ο γενετικός σύνδεσμος, αλλά πιστεύεται ότι η ύπαρξη ενός συγγενή με την κατάσταση αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης της κατάστασης.
 • Βάρος
  Εάν είστε υπέρβαροι, έχετε σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας από ό, τι αν έχετε ένα υγιές βάρος.
 • Κάπνισμα
  Το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Πώς θα με επηρεάσει η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

Επειδή η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους, δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς μπορεί να αναπτυχθεί η πάθηση για τον καθένα. Η σωματική δραστηριότητα είναι επίσης σημαντική, καθώς μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματά σας και να ωφελήσει τη γενική υγεία σας.


 

-396
Top