ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ

Τι είναι η Κυστίτιδα

Η κυστίτιδα είναι ο ιατρικός όρος για τη φλεγμονή της ουροδόχου κύστης. Τις περισσότερες φορές, η φλεγμονή προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη και ονομάζεται λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Μια λοίμωξη της ουροδόχου κύστης μπορεί να είναι επώδυνη και ενοχλητική και μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα υγείας αν η λοίμωξη εξαπλωθεί στα νεφρά.

Συμπτώματα Κυστίτιδας

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της κυστίτιδας περιλαμβάνουν συχνά:

 • Μια ισχυρή, επίμονη παρόρμηση για ούρηση
 • Μια αίσθηση καψίματος κατά την ούρηση
 • Αίμα στα ούρα
 • Δυσοσμία στα ούρα
 • Διαταραχή της πυέλου
 • Αίσθημα πίεσης στην κάτω κοιλιακή χώρα
 • Χαμηλός πυρετός

Αιτίες Κυστίτιδας

Το ουροποιητικό μας σύστημα περιλαμβάνει τα νεφρά, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Όλα παίζουν ρόλο στην απομάκρυνση των αποβλήτων από το σώμα μας. Τα νεφρά μας - ένα ζευγάρι οργάνων σχήματος φασολιών που βρίσκονται στο πίσω μέρος της άνω κοιλιάς - φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα μας και ρυθμίζουν τις συγκεντρώσεις πολλών ουσιών. Τα σωληνάρια που ονομάζονται ουρητήρες μεταφέρουν ούρα από τα νεφρά μας στην κύστη, όπου αποθηκεύονται μέχρι να εξέλθει από το σώμα μας μέσω της ουρήθρας.

 • Βακτηριακή κυστίτιδα

   Οι περισσότερες περιπτώσεις κυστίτιδας προκαλούνται από έναν τύπο βακτηρίων Escherichia coli (Ε. Coli).
  Οι βακτηριακές λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης μπορεί να εμφανιστούν στις γυναίκες ως αποτέλεσμα της σεξουαλικής επαφής. Αλλά ακόμη και τα σεξουαλικά ανενεργά κορίτσια και οι γυναίκες είναι ευαίσθητα στις κακώσεις των ουροφόρων οδών επειδή η γυναικεία γεννητική περιοχή συχνά φιλοξενεί βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν κυστίτιδα.

 • Μη λοιμώδης κυστίτιδα

  Αν και οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι η πιο συνηθισμένη αιτία κυστίτιδας, πολλοί μη λοιμώδεις παράγοντες μπορεί επίσης να προκαλέσουν φλεγμονή στην ουροδόχο κύστη. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:
      Διάμεση κυστίτιδα. Η αιτία αυτής της χρόνιας φλεγμονής της ουροδόχου κύστης, που ονομάζεται επίσης οδυνηρό σύνδρομο ουροδόχου κύστης, είναι ασαφής. Οι περισσότερες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται στις γυναίκες. Η κατάσταση μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί.
      Κυστίτιδα που προκαλείται από φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα, ιδιαίτερα τα φάρμακα χημειοθεραπείας κυκλοφωσφαμίδη και ifosfamide, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, καθώς τα σπασμένα συστατικά των φαρμάκων εξέρχονται από το σώμα σας.
      Χημική κυστίτιδα. Μερικοί άνθρωποι ενδέχεται να παρουσιάζουν υπερευαισθησία σε χημικά προϊόντα που περιέχονται σε ορισμένα προϊόντα, όπως λουτρό φυσαλίδων, σπρέι γυναικείας υγιεινής ή σπερματοκτόνα ζελέ και μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικού τύπου αντίδραση εντός της ουροδόχου κύστης προκαλώντας φλεγμονή.
      Κυστίτιδα που σχετίζεται με άλλες παθήσεις. Η κυστίτιδα μπορεί μερικές φορές να εμφανιστεί ως μια επιπλοκή άλλων διαταραχών, όπως ο διαβήτης, οι πέτρες στα νεφρά, ο τραυματισμός του προστάτη ή του νωτιαίου μυελού.

 • Παράγοντες κινδύνου

  Μερικοί άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες από άλλους να αναπτύξουν λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης ή υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Οι γυναίκες είναι μια τέτοια ομάδα. Ένας βασικός λόγος είναι η φυσική ανατομία. Οι γυναίκες έχουν μικρότερη ουρήθρα, η οποία μειώνει την απόσταση που πρέπει να ταξιδεύουν τα βακτηρίδια για να φτάσουν στην ουροδόχο κύστη.

-396
Top