ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

Καρκίνος του Προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο καρκίνος που εμφανίζεται στον προστάτη - ένας μικρός αύλακας σε σχήμα καρυδιού στους άνδρες που παράγει το σπερματικό υγρό που τρέφει και μεταφέρει το σπέρμα. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας από τους συνηθέστερους τύπους καρκίνου στους άνδρες. Συνήθως ο καρκίνος του προστάτη αναπτύσσεται αργά και αρχικά περιορίζεται στον αδένα του προστάτη, όπου δεν μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη. Ωστόσο, ενώ ορισμένα είδη καρκίνου του προστάτη αναπτύσσονται αργά και μπορεί να χρειάζονται ελάχιστη ή και καθόλου θεραπεία, άλλοι τύποι είναι επιθετικοί και μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα.

Ο καρκίνος του προστάτη που ανιχνεύεται νωρίς - όταν εξακολουθεί να περιορίζεται στον αδένα του προστάτη - έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας.

Συμπτώματα


Ο καρκίνος του προστάτη δεν μπορεί να προκαλέσει σημεία ή συμπτώματα στα αρχικά στάδια του. Ο καρκίνος του προστάτη που είναι πιο προχωρημένος μπορεί να προκαλέσει σημεία και συμπτώματα όπως:

Προβλήματα ούρησης
Μειωμένη δύναμη στο ρεύμα των ούρων
Αίμα στο σπέρμα
Δυσανεξία στην περιοχή της πυέλου
Ο πόνος των οστών
Στυτική δυσλειτουργία

Οι μεταλλάξεις στο DNA των ανώμαλων κυττάρων προκαλούν την ανάπτυξη και τη διάσπαση των κυττάρων πιο γρήγορα από τα κανονικά κύτταρα. Τα μη φυσιολογικά κύτταρα συνεχίζουν να ζουν, όταν άλλα κύτταρα θα πεθάνουν. Τα συσσωρευμένα μη φυσιολογικά κύτταρα σχηματίζουν έναν όγκο που μπορεί να αναπτυχθεί για να εισβάλει στον κοντινό ιστό. Ορισμένα μη φυσιολογικά κύτταρα μπορούν επίσης να σπάσουν και να εξαπλωθούν (μετασταθούν) σε άλλα μέρη του σώματος.

Παράγοντες κινδύνου


Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη περιλαμβάνουν:
 Ηλικία. Ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη αυξάνεται καθώς μεγαλώνετε.
 Οικογενειακό ιστορικό. Εάν οι άνδρες στην οικογένειά σας έχουν καρκίνο του προστάτη, ο κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί.
 Παχυσαρκία. Οι παχύσαρκοι άνδρες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη μπορεί να είναι πιο πιθανό να έχουν προχωρημένη ασθένεια που είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

-396
Top