ΧΑΣΙΜΟΤΟ

Τι είναι η νόσος του Hashimoto

Η νόσος του Hashimoto είναι μια κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή, ένα μικρό αδένα στη βάση του λαιμού. Ο θυρεοειδής αδένας είναι μέρος του ενδοκρινούς συστήματος, το οποίο παράγει ορμόνες που συντονίζουν πολλές από τις λειτουργίες του σώματος. Η φλεγμονή από τη νόσο του Hashimoto, επίσης γνωστή ως χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα, συχνά οδηγεί σε υπολειτουργικό θυρεοειδή αδένα (υποθυρεοειδισμός). Η νόσος του Hashimoto είναι η πιο συνηθισμένη αιτία υποθυρεοειδισμού. Προσβάλλει κυρίως τις μεσήλικες γυναίκες αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άνδρες και γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας και σε παιδιά.

Συμπτώματα του Hashimoto

Μπορεί να μην παρατηρήσετε πρώτα σημεία ή συμπτώματα της νόσου του Hashimoto ή μπορεί να παρατηρήσετε πρήξιμο στο μπροστινό μέρος του φάρυγγα. Η νόσος του Hashimoto συνήθως προχωρά αργά με τα χρόνια και προκαλεί χρόνια βλάβη του θυρεοειδούς, οδηγώντας σε πτώση των επιπέδων της θυρεοειδικής ορμόνης στο αίμα σας. Τα σημεία και τα συμπτώματα είναι κυρίως εκείνα ενός υπολειτουργικού θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός).

Τα σημεία και τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:
 
 • Κόπωση και υποτονικότητα
 • Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο
 • Δυσκοιλιότητα
 • Λεπτό, ξηρό δέρμα
 • Ένα πρήξιμο πρόσωπο
 • Απώλεια μαλλιών
 • Ανεξέλεγκτη αύξηση βάρους
 • Μυϊκοί πόνοι και δυσκαμψία
 • Πόνος και ακαμψία των αρθρώσεων
 • Μυϊκή αδυναμία
 • Υπερβολική ή παρατεταμένη εμμηνορρυσιακή αιμορραγία
 • Κατάθλιψη   

Να θορυβηθείτε εάν εμφανίσετε αυτά τα σημεία και συμπτώματα:

    Κούραση χωρίς εμφανή λόγο
    Ξηρό δέρμα
    Πρησμένο πρόσωπο
    Δυσκοιλιότητα

Αιτίες του Hashimoto

Η ασθένεια του Hashimoto είναι μια αυτοάνοση διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί αντισώματα που βλάπτουν τον θυρεοειδή αδένα. Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον θυρεοειδή αδένα. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας ιός ή ένα βακτήριο μπορεί να το προκαλέσει, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι μπορεί να εμπλέκεται ένα γενετικό ελάττωμα. Ένας συνδυασμός παραγόντων - συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, του φύλου και της ηλικίας - μπορεί να καθορίσει την πιθανότητα εμφάνισης της διαταραχής.

 

Παράγοντες κινδύνου

Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να συμβάλουν στον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Hashimoto:

 • Φύλο. Οι γυναίκες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν τη νόσο του Hashimoto.
 • Ηλικία. Η νόσος του Hashimoto μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά πιο συχνά εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας.
 • Κληρονομικότητα. Διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για τη νόσο του Hashimoto εάν άλλοι στην οικογένειά σας έχουν θυρεοειδή ή άλλες αυτοάνοσες ασθένειες.
 • Άλλη αυτοάνοση ασθένεια. Η εμφάνιση μιας άλλης αυτοάνοσης νόσου - όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου 1 ή ο λύκος - αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Hashimoto.
 • Έκθεση σε ακτινοβολία. Τα άτομα που εκτίθενται σε υπερβολικά επίπεδα περιβαλλοντικής ακτινοβολίας είναι πιο επιρρεπή στη νόσο του Hashimoto.

Επιπλοκές

Ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής αδένας (υποθυρεοειδισμός) που προκαλείται από τη νόσο του Hashimoto μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων υγείας:

    Goiter. Η συνεχής διέγερση του θυρεοειδούς για την απελευθέρωση περισσότερων ορμονών μπορεί να προκαλέσει τη διόγκωση του αδένα, μια κατάσταση γνωστή ως βρογχοκήλη. Παρόλο που δεν είναι γενικά άβολο, μια μεγάλη βλεννογόνος μπορεί να επηρεάσει την εμφάνισή και μπορεί να επηρεάσει την κατάποση ή την αναπνοή.
    Καρδιακά προβλήματα. Η ασθένεια του Hashimoto μπορεί επίσης να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, κυρίως επειδή τα υψηλά επίπεδα λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) - της "κακής" χοληστερόλης - μπορούν να εμφανιστούν σε άτομα με υπολειτουργικό θυρεοειδή αδένα (υποθυρεοειδισμός). Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε διευρυμένη καρδιά και, ενδεχομένως, στην καρδιακή ανεπάρκεια.
    Θέματα ψυχικής υγείας. Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί νωρίς στη νόσο του Hashimoto και μπορεί να γίνει πιο σοβαρή με την πάροδο του χρόνου. Η ασθένεια του Hashimoto μπορεί επίσης να προκαλέσει μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες και μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση της ψυχικής λειτουργίας.
    Μυξέδημα. Αυτή η σπάνια, απειλητική για τη ζωή κατάσταση μπορεί να αναπτυχθεί λόγω του μακροπρόθεσμου υποθυρεοειδισμού ως αποτέλεσμα της ανεπεξέργαστης νόσου του Hashimoto. Τα σημάδια και τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν την υπνηλία που ακολουθείται από βαθύ λήθαργο και απώλεια αισθήσεων.

 

 

-396
Top