ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Τι είναι η Aρθρίτιδα

Η λέξη αρθρίτιδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει πόνο, οίδημα και δυσκαμψία σε αρθρώσεις. Η αρθρίτιδα δεν αποτελεί μία μόνη προϋπόθεση και υπάρχουν διάφοροι τύποι. Μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους όλων των ηλικιών - ακόμα και παιδιά και έφηβους. Ορισμένες μορφές αρθρίτιδας είναι πιο συχνές στους ηλικιωμένους. Η εύρεση του τι προκαλεί τον πόνο σας είναι το κλειδί για την εξεύρεση της σωστής θεραπείας και επιλογών αυτοβοήθειας. Μπορεί να είναι δύσκολο να πείτε τι έχει προκαλέσει η αρθρίτιδα σας. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο κάθε τύπου αρθρίτιδας. Θα μπορούσε να είναι τα γονίδια που σας έκαναν πιο πιθανό να έχετε αρθρίτιδα. Η αρθρίτιδα μπορεί να καταστήσει τη ζωή δύσκολη προκαλώντας πόνο. Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας μπορεί να διαφέρουν από εβδομάδα σε εβδομάδα, ακόμα και από μέρα σε μέρα. Πολλοί τύποι, όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, είναι μακροπρόθεσμες συνθήκες.
Ωστόσο, με τη σωστή θεραπεία και προσέγγιση μπορείτε να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας.

Τι είναι κοινό και πώς λειτουργεί

Μια άρθρωση είναι όπου συναντώνται δύο ή περισσότερα οστά, όπως στα δάχτυλα, τα γόνατα και τους ώμους. Οι αρθρώσεις κρατούν τα κόκαλα στη θέση τους και τους επιτρέπουν να κινούνται ελεύθερα εντός ορίων.
Οι περισσότερες από τις αρθρώσεις στο σώμα μας περιβάλλονται από μια ισχυρή κάψουλα. Η κάψουλα γεμίζει με ένα παχύ ρευστό που βοηθά στη λίπανση της άρθρωσης. Αυτές οι κάψουλες κρατούν τα οστά μας στη θέση τους. Το κάνουν αυτό με τη βοήθεια των συνδέσμων. Αυτά είναι λίγο σαν πολύ ισχυρές ελαστικές ζώνες.
Τα άκρα των οστών μέσα σε μια άρθρωση είναι επενδεδυμένα με χόνδρο. Αυτό είναι ένα ομαλό αλλά σκληρό στρώμα ιστού που επιτρέπει στα οστά να ολισθήσουν το ένα πάνω στο άλλο καθώς κινούμαστε.
Αν θέλουμε να μετακινήσουμε ένα κόκκαλο, ο εγκέφαλός μας δίνει ένα σήμα στον μυ, ο οποίος στη συνέχεια τραβάει έναν τένοντα, και αυτό συνδέεται με το οστό. Συνεπώς, οι μύες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη μιας άρθρωσης.

Κύριοι τύποι Αρθρίτιδας

Επειδή υπάρχουν αρκετοί τύποι αρθρίτιδας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια από αυτές έχετε. Υπάρχουν ορισμένες ομοιότητες μεταξύ αυτών των συνθηκών, αλλά υπάρχουν και ορισμένες βασικές διαφορές.

 • Οστεοαρθρίτιδα
  Ο συνηθέστερος τύπος αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα ξεκινάει με τη σκλήρυνση του χόνδρου. Εάν συμβεί αυτό, ο οργανισμός μπορεί να δημιουργήσει μια διαδικασία «επισκευής» για να προσπαθήσει να αντισταθμίσει την απώλεια αυτής της σημαντικής ουσίας. Μπορούν να συμβούν τα εξής:
  Τα μικροσκοπικά κομμάτια επιπλέον οστού, που ονομάζονται οστεόφυτα, μπορούν να αναπτυχθούν στα άκρα ενός οστού μέσα σε μια άρθρωση. Μπορεί να υπάρξει αύξηση της ποσότητας παχύρευστου υγρού μέσα στην άρθρωση. Η κοινή κάψουλα μπορεί να τεντωθεί και ο σύνδεσμος μπορεί να χάσει το σχήμα του.
  Μερικές φορές, τα πρώιμα στάδια της οστεοαρθρίτιδας μπορούν να συμβούν χωρίς να προκαλέσουν πολύ πόνο ή πρόβλημα. Ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε ζημιά μέσα σε μια άρθρωση, καθώς και στον πόνο και τη δυσκαμψία. Η οστεοαρθρίτιδα είναι πιο συχνή στις γυναίκες και συνήθως επηρεάζει τους ανθρώπους από την ηλικία των 45 ετών. Τα μέρη του σώματος που επηρεάζονται συνήθως είναι τα γόνατα, τα χέρια, οι γοφοί και η πλάτη. Διατηρώντας ενεργό το σώμα θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, και αυτό θα μειώσει την πίεση στις αρθρώσεις σας. Η τακτική άσκηση θα κρατήσει τους μυς, και αυτό θα βοηθήσει στην υποστήριξη και τη σταθεροποίηση μιας άρθρωσης που επηρεάζεται από οστεοαρθρίτιδα.
  Η υπέρβασή σας μπορεί να σας κάνει πιο πιθανό να πάρετε την οστεοαρθρίτιδα και να την καταστήσετε χειρότερη.
  Η λήψη αναλγητικών, όπως η παρακεταμόλη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs), όπως η ιβουπροφαίνη, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων σας και να σας επιτρέψει να παραμείνετε δραστήριοιμ αλλά μακροπρόθεσμα δεν είναι αποτελεσματικά.
 • Ασθένειες ουρικής αρθρίτιδας και ασβεστίου
  Η ουρική αρθρίτιδα είναι ένας τύπος φλεγμονώδους αρθρίτιδας που μπορεί να προκαλέσει οδυνηρή διόγκωση στις αρθρώσεις. Συνήθως επηρεάζει το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει και άλλες αρθρώσεις στο σώμα. Οι αρθρώσεις που επηρεάζονται από την ουρική αρθρίτιδα μπορεί να γίνουν κόκκινες και θερμές. Το δέρμα μπορεί επίσης να φαίνεται λαμπερό και μπορεί να ξεφλουδίσει. Όλοι έχουμε ένα ορισμένο ποσό ούρων στο σώμα μας. Ωστόσο, το να είναι κάποιος υπέρβαρος ή να καταναλώνει πάρα πολλά είδη τροφίμων και αλκοολούχων ποτών μπορεί να προκαλέσει περισσότερα ούρα στο σώμα. Τα γονίδια που κληρονομούμε μπορεί να κάνουν πιο πιθανό να αναπτύξει κανείς ουρική αρθρίτιδα. Αν φτάσει σε υψηλό επίπεδο, στα ούρα μπορεί να σχηματιστούν κρύσταλλοι που παραμένουν μέσα και γύρω από την άρθρωση. Μπορούν να παραμείνουν εκεί για λίγο χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα και ακόμη και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί ότι είναι εκεί. Το χτύπημα σε ένα μέρος του σώματος ή ο πυρετός μπορεί να οδηγήσει στους κρύσταλλους να πέσουν στο μαλακό μέρος της άρθρωσης. Αυτό θα προκαλέσει πόνο και οίδημα. Υπάρχουν επίσης συνθήκες που προκαλούν το σχηματισμό κρυστάλλων ασβεστίου μέσα και γύρω από τις αρθρώσεις.
  Όλοι χρειαζόμαστε ασβέστιο για να κάνουμε τα οστά και τα δόντια ισχυρά. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να έχουν πάρα πολύ ασβέστιο στο σώμα τους, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να σχηματίσει κρυστάλλους γύρω από τις αρθρώσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οδυνηρή διόγκωση.
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένας τύπος φλεγμονώδους αρθρίτιδας. Είναι αυτό που είναι γνωστό ως αυτοάνοση κατάσταση. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι το φυσικό σύστημα αυτοάμυνας του σώματος και μας προστατεύει από λοιμώξεις και ασθένειες. Όταν κάποιος έχει αυτοάνοση κατάσταση, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος προσβάλλει εσφαλμένα τους υγιείς ιστούς του σώματος, όπως οι αρθρώσεις, προκαλώντας φλεγμονή. Η φλεγμονή είναι συνήθως ένα σημαντικό εργαλείο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Εμφανίζεται όταν το σώμα στέλνει επιπλέον αίμα και υγρό σε μια περιοχή για την καταπολέμηση μιας λοίμωξης. Αυτό είναι αυτό που συμβαίνει για παράδειγμα εάν έχετε μια περικοπή που μολύνεται, και το δέρμα γύρω του γίνεται πρησμένο και διαφορετικό χρώμα. Ωστόσο, στη ρευματοειδή αρθρίτιδα η φλεγμονή και το επιπλέον υγρό σε μια άρθρωση μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα προβλήματα:
  - Μπορεί να κάνει τη άρθρωση να κινείται δύσκολη και οδυνηρή.
  -Οι χημικές ουσίες του υγρού μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο οστούν και την άρθρωση.
  - Το επιπλέον υγρό μπορεί να τεντώσει την κάψουλα της άρθρωσης. Κάθε φορά που τεντώνεται μια κοινή κάψουλα, ποτέ δεν επιστρέφει επακριβώς στην αρχική της θέση.
  - Τα χημικά μέσα στο υγρό μπορούν να ερεθίσουν τις απολήξεις των νεύρων, οι οποίες μπορεί να είναι επώδυνες. Εκτός από την πρόκληση πόνου και ακαμψίας, η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη σε μια άρθρωση. Η έναρξη αποτελεσματικής θεραπείας από νωρίς μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των βλαβών.
  Τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:
  - διογκωμένες και τρυφερές αρθρώσεις
  - οίδημα και ακαμψία στις αρθρώσεις το πρωί που διαρκεί περισσότερο από μισή ώρα
  - σοβαρή κόπωση
  - μια γενική αίσθηση της αδιαθεσίας.
  Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αρχίζει συχνά στις μικρές αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών και μπορεί να επηρεάσει τις ίδιες αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματος ταυτόχρονα. Μπορεί να ξεκινήσει αρκετά αργά και στη συνέχεια να επιδεινωθεί βαθμιαία, ή μπορεί να ξεκινήσει πιο επιθετικά.
  Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει ενήλικες οποιασδήποτε ηλικίας. Συνήθως αρχίζει μεταξύ των ατόμων ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών. Είναι πιο συνηθισμένο στις γυναίκες απ ' ό,τι στους άνδρες.
 • Σπονδυλαρθρίτιδα
  Η σπονδυλαρθρίτιδα είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά από καταστάσεις που προκαλούν πόνο και πρήξιμο, κυρίως γύρω από τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης. Σε αυτές τις συνθήκες υπάρχει φλεγμονή μικρών τεμαχίων συνδετικών ιστών, που ονομάζονται ενθέματα. Αυτά είναι σκληρά μικρά κορδόνια που ενώνουν είτε τους συνδέσμους είτε τους τένοντες με τα οστά.
 • Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα
  Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι ένας τύπος σπονδυλοαρθρίτιδας και προκαλεί πόνο και πρήξιμο, κυρίως γύρω από τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης. Σε αυτή την κατάσταση, ως απάντηση στη φλεγμονή γύρω από τη σπονδυλική στήλη, το σώμα μπορεί να δημιουργήσει περισσότερο ασβέστιο. Αυτό χρησιμοποιείται συνήθως από το σώμα για να κάνει τα οστά ισχυρά. Ωστόσο, στην αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, το επιπλέον ασβέστιο μπορεί να κάνει νέα κομμάτια οστού να αναπτύσσονται στη σπονδυλική στήλη και αυτό θα προκαλέσει πόνο και δυσκαμψία. Αυτή η κατάσταση συνήθως προκαλεί πόνο κατά το δεύτερο μισό της νύχτας και πρήξιμο της πλάτης σας το πρωί που διαρκεί περισσότερο. Η διατήρηση της ενεργής ζωής θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της ακαμψίας της σπονδυλικής στήλης, διατηρώντας παράλληλα μια καλή στάση θα βοηθήσει στην αποφυγή της αυξημένης κάμψης της σπονδυλικής στήλης. Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα εμφανίζεται συνήθως μεταξύ των 20 και 30 ετών. Είναι συχνότερη στους άνδρες.
 • Ψωριασική αρθρίτιδα
  Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση κατάσταση. Είναι επίσης ένας τύπος σπονδυλοαρθρίτιδας. Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος μπορεί να προκαλέσει οδυνηρή διόγκωση και δυσκαμψία μέσα και γύρω από τις αρθρώσεις, καθώς και ένα κόκκινο κοκκινωπό δερματικό εξάνθημα που ονομάζεται ψωρίαση. Το εξάνθημα μπορεί να επηρεάσει διάφορα σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των αγκώνων, των γόνατων, της πλάτης, των γλουτών και του τριχωτού της κεφαλής. Η ψωριασική αρθρίτιδα συνήθως επηρεάζει τους ανθρώπους που έχουν ήδη ψωρίαση. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν την αρθρίτιδα πριν από την ψωρίαση. Είναι πιθανό να υπάρχει αρθρίτιδα αλλά όχι ψωρίαση. Αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά τείνει να επηρεάζει τους ενήλικες.
 • Νεανική Αρθρίτιδα (JIA)
  Εάν κάποιος έχει διαγνωστεί με φλεγμονώδη αρθρίτιδα πριν από τα 16 του, ονομάζεται νεανική αρθρίτιδα ή JIA. Υπάρχουν διάφοροι τύποι JIA. Είναι αυτοάνοσες συνθήκες και το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει πόνο και οίδημα στις αρθρώσεις.

Τι έχει το μέλλον για μένα;

Είναι δύσκολο να πούμε για το πώς η αρθρίτιδα θα σας επηρεάσει την πάροδο του χρόνου. Σε μερικούς τύπους αρθρίτιδας τα συμπτώματα μπορούν να έρθουν και να πάνε. Τα περισσότερα άτομα με αρθρίτιδα δεν έχουν σημαντικά κινητικά προβλήματα και η αποτελεσματική θεραπεία συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου τραυματισμού των αρθρώσεων, ακόμη και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις. Εάν έχετε αρθρίτιδα, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής σας. Ωστόσο, με τη σωστή θεραπεία, υποστήριξη, γνώση και προσέγγιση, θα είστε σε θέση να ζήσετε μια εκπληκτική, χαρούμενη και επιτυχημένη ζωή. Όσο περισσότερο είστε σε θέση να παραμείνετε σωματικά και κοινωνικά ενεργός, θα έχετε περισσότερο έλεγχο στη ζωή σας και η αρθρίτιδα θα έχει λιγότερη επίδραση πάνω σας.

 

-396
Top