ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ

Τι είναι η Ισχιαλγία

Η Ισχιαλγία είναι το όνομα που δίνεται στον πόνο που προκαλείται από τον ερεθισμό του ισχιακού νεύρου. Οτιδήποτε ερεθίζει αυτό το νεύρο μπορεί να προκαλέσει πόνο, που κυμαίνεται από ήπιο έως σοβαρό. Συνήθως προκαλείται από συμπιεσμένο νεύρο στην κάτω ράχη. Συχνά, ο όρος "ισχιαλγία" συγχέεται με τον γενικό πόνο στο ισχίο. Ωστόσο, η ισχιαλγία δεν περιορίζεται μόνο σε εκείνο το σημείο. Το ισχιακό νεύρο είναι το μακρύτερο και ευρύτερο νεύρο στο ανθρώπινο σώμα. Τρέχει από την κάτω πλάτη, μέσα από τους γλουτούς, και κάτω από τα πόδια, καταλήγοντας ακριβώς κάτω από το γόνατο. Αυτό το νεύρο ελέγχει αρκετούς μυς στα κάτω πόδια και παρέχει αίσθηση στο δέρμα του ποδιού και της πλειοψηφίας του κάτω ποδιού. Η ισχιαλγία δεν είναι μια κατάσταση, αλλά ένα σύμπτωμα ενός άλλου προβλήματος που αφορά το ισχιακό νεύρο. Μερικοί ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι και το 40% των ανθρώπων θα βιώσει την ισχιαλγία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.
Δεδομένα που έχουμε για την ισχιαλγία:
-Το ισχιακό νεύρο είναι το μεγαλύτερο νεύρο στο ανθρώπινο σώμα.
- Η πιο συνηθισμένη αιτία της ισχιαλγίας είναι ο ολισθιμένος δίσκος.

Συμπτώματα της Ισχιαλγίας

Η ισχιαλγία μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη και στα πόδια. Το κύριο σύμπτωμα είναι μια έκρηξη πόνου οπουδήποτε κατά μήκος του ισχιακού νεύρου. από την κάτω πλάτη, μέσω του γλουτού, και κάτω από το πίσω μέρος του κάθε ποδιού. Άλλα κοινά συμπτώματα της ισχιαλγίας περιλαμβάνουν:

 • μούδιασμα στο πόδι κατά μήκος του νεύρου
 • αίσθημα μυρμηγκιάσματος (βελόνες) στα πόδια και τα δάκτυλα των ποδιών

  Αυτός ο πόνος μπορεί να κυμαίνεται σε σοβαρότητα και μπορεί να επιδεινωθεί με την καθυστέρηση.

Αιτίες της Ισχιαλγίας

Η ισχιαλγία είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα πολλών διαφορετικών ιατρικών καταστάσεων. Ωστόσο, εκτιμάται ότι το 90% των περιπτώσεων οφείλεται σε δίσκο με κήλη (ολίσθηση). Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από τρία μέρη:

- σπόνδυλοι (μεμονωμένα οστά στη σπονδυλική στήλη που προστατεύουν τα υποκείμενα νεύρα)
- νεύρα
- δίσκοι

Οι δίσκοι είναι κατασκευασμένοι από το χόνδρο, που είναι ένα ισχυρό και ανθεκτικό υλικό. Ο χόνδρος λειτουργεί ως ένα μαξιλάρι μεταξύ κάθε σπονδύλου και επιτρέπει στην σπονδυλική στήλη να είναι εύκαμπτη. Ένας δίσκος με κήλη εμφανίζεται όταν ένας δίσκος ωθείται εκτός χώρου, ασκώντας πίεση στο ισχιακό νεύρο.

Άλλες αιτίες της ισχιαλγίας περιλαμβάνουν:

 • Οσφυική σπονδυλική στένωση - στένωση του νωτιαίου μυελού στο κάτω μέρος της πλάτης.
 • Σπονδυλολίσθηση - μια κατάσταση όπου ένας δίσκος γλιστρά προς τα εμπρός πάνω από τον σπόνδυλο κάτω από αυτό.
 • Όγκοι εντός της σπονδυλικής στήλης - μπορεί να συμπιέσουν τη ρίζα του ισχιακού νεύρου.
 • Μόλυνση - επηρεάζει τελικά τη σπονδυλική στήλη.
 • Άλλες αιτίες - για παράδειγμα, τραυματισμός στο εσωτερικό της σπονδυλικής στήλης.
 • Το σύνδρομο Cauda equina - μια σπάνια αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει τα νεύρα στο κάτω μέρος του νωτιαίου μυελού. απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Σε πολλές περιπτώσεις ισχιαλγίας, δεν υπάρχει καμία προφανής αιτία.

Παράγοντες κινδύνου για πόνο στο ισχιακό νεύρο

 • Ηλικία - οι άνθρωποι των 30 και 40 ετών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ισχιαλγίας.
 • Επάγγελμα - Θέσεις εργασίας που απαιτούν την ανύψωση βαρέων φορτίων για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
 • Ο καθιστικός τρόπος ζωής - οι άνθρωποι που κάθονται για μεγάλες περιόδους και είναι σωματικά αδρανείς είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ισχιαλγία, σε σύγκριση με τους ενεργούς ανθρώπους.
-396
Top